Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjälp - semestern närmar sig, svårt att "bara vara"

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 14:01.
En flicka håller i ett par solglasögon mot solen.
Bild: Creative Commons/Picjumbo

För stora förväntningar och prestationskrav kan leda till ångestkänslor - i onödan. Vad ska man göra om den sköna semestern omvandlas till en stressfaktor?

Enligt arbetslivspsykolog Annamari Heikkilä är det vanligt med semesterångest strax före en lång sommarledighet.

- Man riktar lätt orimliga förväntningar på sin semester. Missnöjet blir stort då det visar sig att verkligheten kan se annorlunda ut.

Det kan vara svårt "att bara vara".

Prestationskravet är skurken i dramat.

Prestationer är viktiga i dagens samhälle och en prestationsinriktad människa har en tendens att också under sin fritid utarbeta klara tidtabeller och planer. Frågan är om det faktiskt är det rätta sättet att återhämta sig på.

Enligt Heikkilä hör ångestkänslor till livet och man får lära sig att leva med dem. Men man bör veta varifrån de kommer.

Handlar ångesten faktiskt om semestern? Eller handlar det om missnöje med det egna jobbet? Eller något annat?

Man måste våga frigöra sig från jobbet

Det är viktigt att kunna lösgöra sig från jobbet under semestern - och att låta bli att distansjobba då man är ledig.

Arbetslivet har blivit mer fragmentariskt och flexibelt. Många människor - framför allt de som som befinner sig i chefsställning eller som har ledande positioner på arbetet - har problem med att skilja på arbete och fritid. Enligt Heikkilä har ens egen inställning en stor inverkan på välmåendet.

Visst kan man tänka på jobbfrågor under semestern

- Men man ska minnas att världen inte är svartvit. Tanken att allting måste bli klart före midsommar är gammalmodig, och är mer eller mindre omöjlig att förverkliga. Att helt villkorslöst dela upp livet i arbete och fritid går inte och man mår ofta psykiskt illa av ett svartvitt tänkande, anser Heikkilä.

Människor som kan förhålla sig flexibelt till sitt arbetsliv överbelastas inte i allmänhet av något enstaka epostmeddelande eller telefonsamtal under semestern.

- Om ens arbete är givande och en del av livet kan man få energi av det. Att något ögonblick tänka på jobbfrågor skadar inte nödvändigtvis. Man är kanske mer avslappnad och kan till och med bli mer inspirerad och få nya idéer.

Heikkilä uppmanar ändå inte semesterfirare att arbeta under sin ledighet eftersom semester i första hand handlar om att koppla av och återhämta sig.

Inom arbetsgemenenskapen är det bra att ha enhetliga regler för hur man gör då andra är lediga. Man ser till att man respekterar den som har semester.

Man återhämtar sig inte från arbetsstress genom att slöa

Människor är olika och därför kan man inte ge vinkar om "den perfekta semestern" .

Under semestern gör man sådant som känns bra för en och som skapar tillfredsställelse.

- Någon kanske vill göra upp mängder av planer. En annan vill slänga klockan och kalendern i ett hörn.

Vad är det man njuter av? Finns det någonting speciellt som man vill koncentrera sig på? Läsa en bok i hängmattan eller lära sig ett nytt språk?

En plats för avslappning
Bild: Yle/Roger Källman

Man behöver inte nödvändigtvis lata sig för att återhämta sig från arbetsstress. Man kan också ta itu med en riktigt krävande uppgift.

En enhetlig längre semester stärker välmåendet

Forskning har visat att en enhetlig längre ledighet stärker välmåendet bättre än uppdelade korta ledigheter. En lång semester i kombination med minisemestrar under våren och hösten är hälsosamt.

- Man behöver kontinuerligt återhämta sig från arbetet, påpekar arbetslivspsykologen Annamari Heikkilä.

En man ligger på en brygga.
Bild: Creative Commons/Picjumbo

Dämpa semesterångesten:

  • Förbered läget på jobbet. Notera vad som blivit på hälft och gör undan det som är nödvändigt. Delegera sådant om måste skötas under frånvaron. Planera eventuellt sådant som ska göras efter semestern.
  • Diskutera hemma med familjemedlemmar om deras önskemål - och se hur de går att förverkliga. Det är värt att hålla sina egna förväntningar på en lite lägre nivå så att man kan undvika överdimensionerade och orealistiska mål.

Släpp inte alla rutiner under semestern

Samtidigt är bristen på vardagsrutiner också ett problem för många under sommaren, säger psykiater Kristian Wahlbeck från Föreningen för mental hälsa i Finland..

- Det finns risker med att ha färre rutiner. Det kan till exempel leda till man börjar dricka för mycket alkohol. Därför är det viktigt att se över sina livsvanor också under semestern.

En röd drink i ett glas.
Bild: Creative Commons/Khürt Williams

Bristen på rutiner i kombination med dåligt leverne och högt uppskruvade förväntningar på semestern ökar risken för depression.

- Man blir lätt besviken. I synnerhet om man har planlagt väldigt noga sin semester, och det bygger på till exempel fint väder och trevligt sällskap. Det är därför viktigt att ta semestern lite mera spontant, säger Wahlbeck.

Diskussion om artikeln