Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Monsterdrömmen lever

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 13:31.
Monsterimies, Mr Lordi, Tomi Putaansuu
Bildtext Monstermannen berättar om Lordi och mannen bakom masken.
Bild: Kimmo Pallari

Dokumentären Monstermannen berättar om Mr. Lordi, monstret från Lappland som vann Eurovisionen och förlorade allt - nästan.

Vinsten i Eurovisionen förvandlade Mr. Lordis liv. Han gick från småstadsgrabb till nationalhjälte. I filmen får vi följa rockbranschens toppar och dalar, drömmar och vänskapsband, känslan av uppgivenhet och att satsa på nytt.

Mr. Lordi gav Finland landets första och enda ESC-vinst 2006. Tomi Putaansuu från Rovaniemi blev firad på salutorget i Helsingfors av tusentals människor. Finländarnas image som heavy metal-älskare blev ännu starkare och Lordi ett framgångsrikt och kommersiellt band.

Men Mr. Lordis sammanbrott blev också gruppens fall. Fansen från salutorget tystnade och Lordi blev allt mer bortglömt. Fem år efter vinsten i ESC hade bandet skulder på hundratusentals euro och intresset för deras gigg var svalt.

Trots allt förblir Tomi Putaansuu heavymusiken trogen och vill lyfta sin barndomsdröm till nya höjder. Monsterdrömmen lever. Dokumentären Monstermannen berättar om förtjusningen i att skapa något och modet att tro på sig själv, även när det man sysslar med inte anses var speciellt trendigt.

Orginaltitel: Monsterimies (Finland / Norge / Sverige 2013)
7 dagar på Arenan
Manus och regi: Antti Haase
Produktion: Illume

Dokumentären sändes första gången i Yle TV1 2015
Dokumentären skapade en hel del friktion mellan Putaansuu och produktionen inför premiären. Konflikten gällde bland annat vad som beskrivs i dokumentären, att en bandmedlem intervjuats utan mask samt användningen av musik.

Dokumentärprojekt-filmer på Yle Fem

Under sommaren 2016 visar Yle Fem en rad utvalda dokumentärer som visats inom ramen för Yle TV1:s Dokumentärprojekt (Dokumenttiprojekti)
Dokumentärerna som visas är:

Kampanjen, Yle Fem torsdag 2.6.2016 kl. 22.00.
Dokumentärfilm av Tuukka Temonen om arbetsgruppen som ledde Sauli Niinistös presidentvalskampanj.

Monstermannen, Yle Fem torsdag 9.6.2016 kl. 22.00.
Berättelsen om en medelålders man bakom en monstermask, om vägen till toppen och ner igen, om Tomi Putaansuus försök att hålla vid liv fantasivärlden som han skapade som barn.

Norr om Eden, Yle Fem torsdag 16.6.2016 kl. 22.00.
En dokumentär kärleksfilm om par som har ett passionerat förhållande till trädgårdsskötsel.

I kärlekens namn, Yle Fem torsdag 23.6.2016 kl. 22.00
Konstnären Allan Fib drabbades av stroke för åtta år sedan och konstaterades hjärndöd. När hans lilltå rörde sig inledde hans fru Tizzi en lång process för att rädda honom.

Att bli jag, Yle Fem torsdag 30.6.2016 kl. 22.00
Tre unga kvinnor har gemensamt att de skriver bloggar om det egna livet; de kämpar med det egna jaget och det moderna samhällets alla krav. Hur hitta vägen mot acceptans av den egna ofullkomligheten?

Min morfar Mäntyranta, Yle Fem torsdag 7.7.2016 kl. 22.00
Längdåkaren Eero Mäntyranta var en hjälte vars prestationer finländarna kände till. Mäntyrantas dotterson Viktor kände en annorlunda morfar. En hurdan skidlegend hittar Viktor i Eero Mäntyranta?