Försvinnanden varierar mellan åldersgrupperna – försvunna tonåringar oftast flickor
I olika åldersgrupper är det olika personer som oftast försvinner. Bland tonåringar är det främst flickor som försvinner för en längre tid medan det bland vuxna är vanligare att män försvinner.
Årligen anmäls över tusen personer försvunna i Finland. Det senaste uppmärksammade fallet gäller den tjugoåriga Esbobon Emil Nurmi som försvann efter en utekväll på en nattklubb i centrala Helsingfors i lördags.
- Vi får dagligen in anmälningar om försvunna personer. De flesta av fallen får ett lyckligt slut, säger kriminalkommissarie Göran Wennqvist vid Centralkriminalpolisen.
Vem som försvinner varierar enligt Göran beroende på vilken åldersgrupp man granskar. Bland tonåringar är det oftast flickor som är försvunna en längre tid. Bland vuxna är det vanligare att män försvinner.
- Bland flickor handlar det ofta om flickor som rymmer hemifrån eller från skolhem. För männen är en av förklaringarna våra vattendrag och drunkningsolyckor. I de fallen är offren oftare män än kvinnor.
Barn och åldringar först
Enligt Göran reagerar polisen lite olika beroende på hur gammal personen är som försvinner. Om ett barn eller en äldre person med en demenssjukdom anmäls försvunnen brukar polisen genast inleda spaningar på fältet.
Om personen är fullvuxen och polisen inte misstänker att ett brott ligger bakom är läget ett annat.
- För den som gör anmäla kan det verka som att polisen inte skrider till åtgärder om vi inte direkt gör en terrängsökning efter en vuxen person, men det finns annat vi kan göra som att till exempel kontrollera bankkort eller var telefonen senast varit aktiv, säger Göran.
Han påpekar att det inte är olagligt att försvinna. Ibland går personer till och med under jorden utan att tänka på att de anhöriga blir oroliga för personen. I andra fall av försvinnande kan det handla om att en person vill hålla sig borta från myndigheter.
Enligt Centralkriminalpolisens statistik har drygt 400 personer förblivit försvunna i Finland sedan 1950-talet.
Mobiltelefoner dragit ner på fallen
Rolf Sund är beredskapschef på Röda Korset Österbottens svenska distrikt och arbetar också för den frivilliga räddningstjänsten som polisen samarbetar med när det behövs hjälp med att spana efter en person.
- Tack vare mobiltelefoner har fall där personer av en eller annan orsak blivit försenade fallit bort, säger han.
Rolf säger att ett försvinnande inte är lika akut på sommaren som på vinter, på grund av vädret.
- Men mitt råd är att anmäla direkt när tanken att något inte står rätt till slår en. Ju längre tid det går desto mindre blir sannolikheten att hitta personen.