Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det är kvinnor och barn som bär vatten - ett tungt och farligt jobb

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 15:49.
Kvinnor vid brunn nära Monrovia.
Bild: EPA/AHMED JALLANZO

Det är främst kvinnor och barn som hämtar vatten från brunnar i länder söder om Sahara. Drygt två tredjedelar av befolkningen där har inte vatten i hemmet.

En ny studie visar att det handlar om närmare 17 miljoner kvinnor och barn i 24 länder som sköter detta tunga och ibland farliga arbete, skriver Forskning & Framtid. Studien gäller vattenbärande som tar längre än 30 minuter.

Bland barnen som har ansvaret för att vatten bärs till hushållen är flickorna i majoritet ( i medeltal 62 procent) i alla de 24 undersökta länderna.

Att bära vatten sliter på hälsan. Den som dagligen bär en vattentillbringare som väger ungefär 20 kilo får slitskador på skelettet och ryggsmärtor

Pojke bär vatten till sitt hem.
Bild: EPA/NIC BOTHMA

Dessutom tar vattenbärandet tid och energi från annat, till exempel skolarbete. Det är också farligt att bära vatten. Att röra sig långt hemifrån och på ofta isolerade platser innebär en ökad risk för övergrepp och sexuellt våld.

By i Zambia
Bildtext Brunn i Zambia.
Bild: Yle

Forskarna har samlat in data om vattenbärandet och har analyserat hälsoeffekterna. Det handlar om en nyckelfaktor för utvecklingen inom vatten, sanitet och hygien, påpekar forskarna.

Resultaten har publicerats i Plos One.

Värst på landsbygden - brist på toaletter och hygienkunskap

Niger är ett land som hör till de torraste regionerna i världen. Nästan halva befolkningen saknar tillgång till rent vatten, och på landsbygden tvingas två tredjedelar av alla människor hämta sitt vatten från brunnar och dammar som kan vara
förorenade. Det är ofta barn som bär de tunga hinkarna många kilometer varje dag - så lång tid att barnen hinner så ofta hinner gå i skola.

Niger
Bild: Google

De flesta byar på landsbygden saknar toaletter. Behoven uträttas ute i det fria, och då sprids bakterier lätt. Hygienrutiner saknas - till exempel att regelbundet tvätta händerna med tvål. Många barn blir undernärda, sjuka och dör av diarré och andra sjukdomar.

Det finns gott om grundvatten i Niger - men det saknas pengar och kunskap att ta till vara det.

Bland annat Unicef arbetar för att fler byar ska få egna ,trygga brunnar och moderna pumpar med rinnande vatten så att färre barn blir sjuka och invånarna ska slippa lägga ner sin tid på att hämta vatten.

Biståndsarbetare försöker samarbeta med myndigheter och lokalbefolkning, och lär ut hur pumpar, brunnar och latriner fungerar.

Diskussion om artikeln