Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnylänningarna kan bli utan morgontidning

Från 2016
Bildtext Västra Nylands läsare berörs av Postens sparåtgärder.
Bild: yle/Petra Thilman

Tidningen Västra Nyland och Hangötidningen berörs av Postens sparåtgärder i Nyland. Det är ännu oklart hur utdelningen förändras i Västnyland.

Med ett minskande antal prenumerationer och utdelningsdagar finns det inte längre tillräckligt mycket tidningar att dela ut för att det ska löna sig.

Tidningar som berörs är bland annat Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland och Hangötidningen liksom Helsingin Sanomat, Kauppalehti och Turun Sanomat.

I huvudstadsregionen och i vissa delar av Nyland fortsätter utdelningen men Posten har hittills inte specificerat vilka delar som blir utan morgontidningar.

Nya modeller sökes

Under sommaren och början av hösten förhandlar Posten med sju tidningshus och 16 olika tidningar.

Enligt Risto Savikko, direktör för Postens tidningsdistribution, är målet att nå en kompromiss inom utdelningen.

- Vi ska försöka hitta ekonomiska och praktiska lösningar som fungerar för respektive tidningshus. Här ska tidningsförläggaren bedöma vilken typ av service man är beredd att betala för och erbjuda prenumeranten.

Inom områden där utdelningen inte fortsätter som förr finns det andra alternativ att tillgå.

Det kan handla om att läsaren får hämta sin morgontidning längre ifrån. En annan möjlighet är att tidningshusen går in för att sköta distributionen själva eller anlitar annan företagare för utdelningen.

- Allt är ännu öppet. Posten har nu rollen som kapellmästare. Men ingenting dramatiskt händer i symfonin och utdelningen före oktober eller november, säger Risto Savikko.

Personalen minskas

Förändringarna inom utdelningen gör att posten också inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna berör 538 personer som jobbar med att dela ut tidningar tidigt på morgnarna.

Uppsägningsbehovet ligger enligt de preliminära beräkningarna på högst 370 personer med fast anställning.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 13 juni.

Det är ännu oklart hur förändringarna påverkar personalen i Västnyland och kommunernas utdelningsområden.

Diskussion om artikeln