Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Förslag: Helsingfors uteserveringar borde få ha öppet längre

Från 2016
Uppdaterad 09.06.2016 23:04.
Restaurangen Elite i Tölö i Helsingfors
Bildtext Slut för i dag. Klockan 22 får den som vill ta ett glas i sommarhelsingfors antingen flytta in eller njuta av medhavd dryck i en park.
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

I dag får uteserveringarna i Helsingfors ha öppet mellan 7 och 22. Uteserveringarna har en viktig social funktion och ger Helsingfors gatubild färg och diversitet, säger en grupp fullmäktigeledamöter. Därför borde uteserveringarna få vara öppna längre.

Vänsterförbundets Sami Muttilainen är initiativtagare till motionen, som överlämnas till stadsfullmäktige i dag. Han vill att staden startar en bred debatt med polisen, regionförvaltningsverket, social- och hälsovårdsverket Valvira samt invånarna.

Uteserveringarna har en viktig social funktion och ger Helsingfors gatubild färg och diversitet.

Sami Muttilainen, fullmäktigeledamot, Vänsterförbundet

Drick - men inte på uteservering

Den nya alkohollagen skulle göra det möjligt att köpa ut drycker med en alkoholhalt på högst 5,5 procent från restauranger. Muttilainen påpekar att det alltså skulle vara möjligt att dricka alkohol på gångbanan bredvid uteserveringen, som har tvingats stänga för kvällen.

I dagens läge har vissa uteserveringar, som inte finns nära bostadshus, undantagstillstånd att ha öppet längre än till 22. Sami Muttilainen tycker att det här förvränger konkurrensen mellan restaurangerna. Dessutom är uteserveringarna med undantagstillstånd få, även om det finns många resutauranger som inte ligger nära bostadshus. När det gäller restauranger i stenfoten på bostadshus, kunde husbolaget få bestämma om uteserveringen ska få vara öppen efter klockan 22, anser Muttilainen.

Viktigt för ekonomin

Muttilainen påpekar också att uteserveringarnas säsong är kort, men de har stor ekonomisk betydelse för krögarna. Också med tanke på de turister som besöker Helsingfors, skulle det vara viktigt med uteserveringar som har nattöppet, anser Muttilainen.

Diskussion om artikeln