Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sång och musik i Karleby under veckoslutet

Från 2016
Uppdaterad 09.06.2016 11:26.
Kör i Berlin som sjunger på hebreiska.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Under veckoslutet samlas ungefär 1800 finlandssvenska körsångare och musiker i Karleby för den Finlandssvenska sång- och musikfesten. Deltagarantalet är lite mindre än tidigare år än tidigare år.

Att lite färre deltar i årets upplaga av sång- och musikfesten förklarar arrangörerna med att Karleby ligger lite geografiskt avsides och att folk prioriterar sin fritid noggrannare.

- Vi har märkt att det inte är självklart att man lösgör sig och bestämmer sig för att delta i sång- och musikfesten. Frididen kostar och man tänker noga på vad som ger bäst avkastning, säger Nicke Kavilo, sekreterare och projektledare för sång- och musikfesten.

Till exempel deltar inga barnkörer i årets upplaga av sång- och musikfesten och studentkörerna har valt att skicka några medlemmar som får representera kören. Också ålänningarna lyser med sin frånvaro.

- För ålänningarna är det en dyr och lång resa till Karleby, säger Kavilo.

Kavilo säger ändå att han är positivt överraskad över hur många deltagare som de facto kommer.

Förbundets musikutskott har bestämt festens repertoar. På lördagen kommer ett 40-tal så kallade promenadkonserter att pågår runt om i stan. På fredag och lördag kommer kammarmusikkonserter att hållas i Konservatoriet och Snellmansalen och en blåskonsert hålls i Hållhagens skola på lördagen.

Från opera till Mumin

Under lördagens förbundskonsert som kommer publiken att bjudas på allt från opera till Muminvisor.

- Nicke Lignell har skrivit en berättelse som han kommer att framföra under konserten. Berättelsen binder ihop musiken, säger musikutskottets ordförande Barbro Smeds.

Söndagen inleds med en festgudstjänst. Klockan 14.00 startar festparaden från torget till ishallen.

- Det kommer att bli ett spektakel som jag rekommenderar att man kommer och tittar på. Först går drillflickorna från Närpes skolmusikkår och sist kommer Jeppo ungdomsorkester, säger Kavilo.

Sång- och musikfesten avslutas med söndagens huvudfest.

- Då kommer varje förbund att framföra en egen sång och hela festen avslutats traditionsenligt med Modersmålets sång, säger Smeds.

Diskussion om artikeln