Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra dödsoffer i terrorattack i Tel Aviv

Från 2016
Uppdaterad 09.06.2016 09:57.
Förmodat terrorattentat inträffade vid köpcenter - Spela upp på Arenan

Fyra människor dödades i Israel då två palestinska män började skjuta omkring sig i en saluhall i Tel Aviv, nära landets militärhögkvarter på onsdag kväll.

Bägge männen greps och en av dem vårdas nu på sjukhus av skottskador som han fick då han greps. Männen lär vara kusiner från Hebron på Västbanken.

Dessutom skadades sex personer när männen angrep den livliga saluhallen Sarona med automatvapen i går kväll.

De flesta offer var kunder som besökte barer och restauranger i Sarona, en gammal armébarack som har förvandlats till en populär saluhall med restaraunger som är populära särskilt kvällstid.

På andra sidan gatan, mittemot Sarona ligger det välbevakade israeliska försvarsministeriet och arméhögkvarteret.

Skottlossningen utlöste panik i Sarona och ett enormt säkerhetspådrag. Israels försvarsministerium och arméhögkvarter ligger mittemot, på andra sidan gatan
Bildtext Skottlossningen utlöste panik och ett enormt säkerhetspådrag kring Sarona. Israels försvarsministerium och arméhögkvarter ligger mittemot, på andra sidan gatan
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Premiärminister Benjamin Netanyahu besökte hallen sent i går kväll, efter att ha återvänt från ett besök i Moskva.

Han kallade dådet för ett "kallblodigt mördande" och sade att han har diskuterat åtgärder efter attacken med den nya försvarsministern Avigdor Liebermann.

- Vi diskuterade en rad offensiva och defensiva steg som vi kommer att vidta för att motarbeta detta fenomen, sa Netanyahu.

Attacken i går kväll var en av blodigaste sedan vågen av palestinska attacker började i fjol höstas efter en konflikt om Tempelberget och al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Karta över Tel Aviv i Israel.
Bild: Yle

Allvarligt terrordåd

Bilder från säkerhetskameror visar hur männen, som hade förklätt sig till kunder, överraskande tog fram sina vapen då de stod i kö i ett café.

Skottlossningen som började strax före tio i går kväll utlöste panik och ett enormt säkerhetspådrag.

Ögonvittnen lade snabbt ut fotografier på sociala medier där man bland annat såg hur en polisman öppnade eld på öppen gata utanför den populära saluhallen.

"Kan inte ha polis i varje gathörn"

- Vi talar om ett allvarligt terroristdåd, en av terroristerna greps medan den andre skottskadades, säger Moshe Chico Edri, polischef i Tel Aviv. Polisen har ännu inte avslöjat detaljer om offren eller deras nationalitet.

Attacken fördömdes även i omvärlden och USA kallade dådet en "horribel terroristattack".

- Jag är chockerad av att se att Hamas välkomnade terrorattacken. Ledare måste stå emot våldet och uppviglandet som föder det, säger det amerikanska utrikesministeriets talesman Mark Toner.

Ett par omfamnar varandra utanför saluhallen Sarona
Bildtext Ett par omfamnar varandra utanför saluhallen Sarona
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Israeliska myndigheter understryker att det är omöjligt att förhindra alla attacker av det här slaget.

Tel Avivs borgmästare Ron Huldai säger att man inte kan ha en polisman i varje gathörn.

- Den ensamma angriparen kan dyka upp bakom varje gathörn. Det är en realitet som vi måste leva med, säger borgmästaren Huldai.

Myndigheter i Tel Aviv meddelade under kvällen att man kommer att förstärka polisens närvaro vid skolor och ämbetsverk i landets kommersiella centrum.

Våldet har mattats av på sistone

Våldet mellan israeler och palestinier har krävt minst 207 palestinska liv sedan oktober.

Under samma tid har tjugoåtta israeler, två amerikaner, en sudanes och en eritrean dödats, de flesta i palestinska knivattacker.

Våldet har mattats av under den senaste tiden, trots enstaka attacker.

Uppmärksammade fall där israeliska soldater dödar försvarslösa, redan avväpnade och skadade angripare har under den senaste tiden upprört många palestinier, vilket befaras leda till ännu fler attacker mot israeler.

Diskussion om artikeln