Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Problemkorsning i Vasa byggs om

Från 2016
Uppdaterad 09.06.2016 14:07.
Korsningen av förbindelsevägen och brändövägen
Bildtext Korsningen Brändövägen och Förbindelsevägen ska förbättras med en planskild korsning.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Korsningen mellan Brändövägen och Alskatvägen ska byggas om till en planskild korsning, likaså ska Kovero-korsningen i Lappo bli en planskild korsning.

Det här klarnade på torsdagen när kommunikationsminister Anne Berner (C) presenterade vilka vägar och farleder som får tilläggspengar för underhåll.

Korsningen av Alskatvägen och Brändövägen i Vasa gör att morgonens rusningstrafik stockar sig ända från långt inne i Gerby till rondellen i Stenhaga. Brändövägen kommer att bli en bro över Alskatvägen.

- Vi bygger en planskild korsning så att man kan köra rakt både när man kör från Gerby mot Stenhaga och från Dragnäsbäck till Brändö, säger Anders Östergård, direktör för Närings- trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten.

Vasa stad ska finansiera 40 procent av vägbygget i korsningen och Östergård räknar med att man kan inleda arbetet år 2018. Staten finansierar bygget med 5,9 miljoner euro.

- Vi brukar inleda arbetet på våren och bli färdiga på hösten ett och ett halvt år senare, säger Östergård.

Korsningen av förbindelsevägen och brändövägen
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Alskatvägen finns i planerna

Resten av Alskatvägen mot Gerby och till Singsbyvägens korsning och fram till motorvägen hör inte till det här projektet, men finns enligt Östergård med i planerna.

- Vi måste ta det etappvis för det är frågan om ganska stora pengar, säger Östergård.

Genom Kovero-korsningen i Lappo längs riksväg 19 passerar varje dag 10 000 bilar. Där ska det också byggas en planskild korsning.

- Det kan vara väldigt svårt att komma ut på riksvägen när man kommer från Lappo och där har hänt många olyckor

Längs riksväg tre i Kurikka ska huvudvägsanslutningar byggas om och bli tryggare.

- Samtidigt får Kurikka stad möjlighet att utveckla markanvändningen där, säger Östergård.

Reparationsskuldprogrammet ger möjligheter

Det treåriga reparationsskuldprogrammet som presenterades i april garanterar att 450 kilometer väg ska beläggas i sommar, jämfört med 300 kilometer förra sommaren.

- Vägen i Ytteresse, Åsbacka är i dåligt skick kommer att få ny beläggning, säger Östergård

Tilläggspengarna i reparationsskuldprogrammet ger enligt Östergård bättre möjligheter att använda de vanliga reparationspengarna till andra vägar som behöver underhåll.

Järnvägen i Bennäs, Pedersöre ska också repareras och förbättras. För sju miljoner euro ska det byggas triangelspår och det blir också fråga om elektrifiering.

Diskussion om artikeln