Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mathjälp Vasa: Hellre morot än piska för att minska matsvinnet

Från 2016
John Åsvik
Bild: Yle/Pia Lagus

En motion till riksdagen som vill minska på matsvinnet kunde komma matutdelningsorganisationer till godo. Men det finns en risk för att staten ställer krav på frivilligorganisationer i samband med lagen, säger John Åsvik på Mathjälp Vasa.

Motionen, som skrivits under av mer än hundra riksdagsledamöter går ut på att minska på matsvinnet. Tanken är också att maten också skulle kunna nå dem som inte har råd att handla all mat de behöver, till exempel via mathjälpsorganisationer.

John Åsvik på Mathjälp Vasa är inte överraskad över att en motion av det här slaget har kommit nu. Liknande lagar har stiftats i både Frankrike och Italien. Men han är inte odelat positiv inför den.

- Jag är inte för att man ska stifta lagar för att få bort någonting, säger Åsvik.

Nu hoppas han att man när lagen går igenom, vilket han tror att den gör, gör som i Italien, och satsar på morot istället för piska.

- Det skulle kunna handla att som i Italien gå in för skattelättnader för dem som förbinder sig att ge överbliven mat till frivilligorganisationer.

Kan bli mer krav

John Åsvik tror att Mathjälp Vasa skulle få fler erbjudanden från mataffärer om det blir en lag om matsvinn. Han är positiv till att mindre mat skulle gå till spillo, men det finns också mörka moln på himlen.

- Problemet är hur man skulle kunna leva upp till de krav som ställs på utdelningen. Att lyckas få varan att hålla sig fräsch tills den når mottagaren.

Det här skulle ställa nya krav på frivilligorganisationerna, menar Åsvik.

- Risken finns också att frivilligarbetet blir mer av ett arbete.

Åsvik hoppas att det inte tar död på frivilligarbetet. Idag har Mathjälp Vasa drygt 100 frivilligarbetare som delar ut mat på fem ställen i Vasa. Det senaste utdelningsstället, Korsnäståget, öppnade för bara några veckor sedan, och nya behövande har nu hittat dit.

- Mellan 350 och 400 personer söker hjälp hos oss varje vecka, så behovet ökar nog tyvärr, säger Åsvik.