Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens experter eniga: Tyskland vinner EM-guld

Från 2016
Uppdaterad 09.06.2016 17:49.
Tyska fotbollsfans efter VM-guldet 2014.
Bildtext Ny tysk guldfest att vänta i Frankrike?
Bild: All Over Press

Fyra expertkommentator kommer att förgylla de svenskspråkiga referaten under fotbolls-EM i Frankrike. Och såväl Magnus Bahne, Jessica Lagerblom, Fredrik Lassas som Sebastian Strandvall tror på samma Europamästare.

Alla matcher i fotbolls-EM refereras på svenska och referentkvartetten Christoffer Herberts, Kristian Karlsson, Antti Koivukangas och Jonas Lindholm kommer att ha sällskap av en bisittare i en del av matcherna.

Yle Sportens expertkommentatorer i EM:

  • Magnus Bahne – FC Inter-målvaktsikon som avslutade spelarkarriären efter förra säsongen.
  • Jessica Lagerblom – Tidigare mångårig landslagsspelare och ligaskyttedrottning.
  • Fredrik Lassas – Mittfältare i ligalaget Helsingfors IFK och Finlands U21-landslag.
  • Sebastian Strandvall – Mittfältare i ligalaget VPS och tidigare Österrike- och Iranproffs.

Expertkvartetten får nedan berätta vad de tror om den stundande turneringen, bland annat vilket lag de tippar vinna – och på den punkten finns en klar favorit.

Magnus Bahne, oktober 2015.
Bildtext Magnus Bahne.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Magnus Bahne

Vad ser du mest fram emot?
”Det är fotbollsfest under en hel månad. Vi får se världens bästa spelare på TV varje dag och vad är nu roligare än det.”

Vilka lag möts i finalen och vem vinner guld?
”Nu har jag inte helt koll på hur slutspelschemat ser ut men jag tror att Tyskland kommer att vara starka men vilka de kan ställas mot i finalen kan jag inte säga. Tyskland har ett bra lag och många rutinerade spelare som gör dem starka.”

Vem koras till skyttekung?
”Cristiano Ronaldo. Han har varit bra hela året och man kan inte annat än uppskatta en sådan spelare. Motståndet i gruppspelet kan bidra till att han gör många mål.”

Hur går det för de nordiska lagen?
”Jag hoppas att både Island och Sverige går vidare från gruppen. Island har kanske lite bättre chanser med en lättare grupp. På ett sätt har Island redan vunnit då man tagit sig till EM men spelar man som man gjorde i kvalet har man bra chanser att besegra både Österrike och Ungern och kan till och med bli tvåa i gruppen."

"Sverige har en mycket svårare grupp men allt är möjligt. Det finns bra spelare i laget och många spelar i bra klubbar i Europa. Sverige brukar också ha flytet som krävs. Och så har man ju också Zlatan som är en av världens bästa spelare och då kan man överraska. Det skulle nog vara en stor skräll om lagen sedan tar sig vidare från åttondelsfinal.”

Jessica Lagerblom, 2015.
Bildtext Jessica Lagerblom.
Bild: Yle/Lucas Dahlström

Jessica Lagerblom

Vad ser du mest fram emot?
”Med så många fler lag med ska det bli intressant att se hur nivån håller. Hänger de sämre lagen med? Men det jag ändå mest ser fram emot är hur stornationerna klarar av förhandspressen. Frankrike och England har fräscha lag med nya ansikten redo att stiga fram. Kan den här orädda generationen till exempel göra att England för en gångs skull lyckas i ett mästerskap?”

Vilka lag möts i finalen och vem vinner guld?
”Jag hoppas på överraskningar men har kommit fram till den tråkiga slutsatsen att Spanien spelar final mot antingen Frankrike eller Tyskland – och förlorar den. När jag nu tänker efter tror jag på något sätt på Tyskland. Helt övertygad är jag inte, men de har så grymt mycket kvalitet, enormt skickliga spelare som dessutom orkar springa, och en klar spelidé. Frågetecknet är om de är för mätta efter VM-guldet.”

Vem koras till skyttekung?
”Också här är jag tråkig och går för Thomas Müller. Det måste ju vara en spelare i ett lag som antingen går långt eller har en lätt grupp. Jag skulle ha kört på Frankrike i och med att de har en grupp där de lär göra många mål, men jag tror inte det bara är en spelare som levererar dem. Lite samma också i Spaniens fall.”

Hur går det för de nordiska lagen?
”Om någon lever på flow så är det de nordiska lagen, man måste komma igång direkt. Jag ser inte chanserna till avancemang från gruppen som så hemskt stora. Ja, det är många grupptreor som går vidare och det kommer att spelas mycket kort och tvärs i Sveriges grupp, men jag ser dem inte som ett tillräckligt bra lag. Så egentligen anser jag att Islands möjligheter att överleva gruppen som bättre, trots att de är ett lite sämre lag. De har heller ingenting att förlora, allt de får med sig är hemåt.”

Fredrik Lassas, expertkommentator för Yle Sporten.
Bildtext Fredrik Lassas.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Fredrik Lassas

Vad ser du mest fram emot?
”Sveriges sak är alltid vår och det är ju dessutom troligen Zlatans sista mästerskap, så det ska bli intressant att se hur långt de kan nå. De har en tuff grupp men spelade ett lyckat genrep, och en bra sammanhållning kan bära långt. Samma sak med Island, roligt att de är med – precis som alla andra debutanter.”

Vilka lag möts i finalen och vem vinner guld?
”Jag tror Tyskland vinner, jag litar starkt på dem. Jag har tittat på spelschemat och de får antagligen emot sig Frankrike redan i semifinal. Jag ser de två som de starkaste guldkandidaterna men om inte schemat tillåter en final mellan dem, blir den andra parten troligen Spanien – och Tyskland får revansch för finalförlusten i EM 2008. Man hoppas ju lite på Frankrike framför hemmapubliken, men jag tror att tyskarna med sin rutin stiger fram när det gäller som mest.”

Vem koras till skyttekung?
”Jag tror hårt på Thomas Müller, han är väldigt effektiv och gör alltid mycket mål i landslaget. Jag har litat på honom i alla mina EM-tips och ser ingen orsak att gå emot honom här.”

Hur går det för de nordiska lagen?
”Tyvärr tror jag inte någondera går vidare. Island har kvalitetslag som Portugal och Österrike emot sig i gruppen, medan Sverige till exempel ställs mot Belgien samt Italien som alltid levererar i mästerskap. Tyvärr tippar jag att det tar slut för båda två redan i gruppspelet, men jag hoppas på det motsatta.”

Sebastian Strandvall, VPS kapten.
Bildtext Sebastian Strandvall.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Sebastian Strandvall

Vad ser du mest fram emot?
”För att vara helt ärlig ser jag helt enkelt fram emot turneringen i sin helhet. Det är en så tuff turnering med många, många bra lag, vilket kan föra med sig både mindre och lite större överraskningar. Det är väldigt svårt att förutspå resultaten i många matcher.”

Vilka lag möts i finalen och vem vinner guld?
”Jag tror att England och Tyskland kommer att göra upp i finalen, som tyskarna vinner. De är ju regerande världsmästare och fastän de genomgår en liten generationsväxling ser de otroligt starka ut. England gjorde ett otroligt bra kval, de var enormt övertygande och har likaså en ny generation på gång, vilket tar dem ända till final men väl där blir Tyskland för starka.”

Vem koras till skyttekung?
”Det hade varit häftigt att säga Jamie Vardy, att han skulle fullborda sin drömsäsong, först ligaguld och en av de bästa målskyttarna i Premier League, och sedan ännu EM:s skyttekung. Men jag tror Thomas Müller sätter krokben på Vardy och tar hem titeln. Han har förmågan att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt.”

Hur går det för de nordiska lagen?
”Sveriges grundsäkerhet i lagarbetet och försvarsspelet, kryddat med Zlatan i storform, gör att man till och med kan förvänta sig lite av dem. De har en tuff grupp men det är ändå 16 av 24 som går vidare, och jag tycker Sverige enkelt ska ta sig in bland dem. Sedan krävs det lite tur, för de besegrar inte lag som Frankrike eller Tyskland i en åttondel.”

”Island är ett av de allra intressantaste lagen, det är ju en helt otroligt bragd att bara ta sig till EM. Sedan vet jag inte vad man ska förvänta sig av dem, på förhand kunde man kanske tro att de får det väldigt jobbigt, men man ska komma ihåg att vägen till EM inte var enkel. Man kan inte räkna bort dem helt, men jag tror dessvärre det blir stopp i gruppspelet.”

Diskussion om artikeln