Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den svåra, svåra vänskapen

Från 2016
böckerna Fallout, My brilliant friend och kalmars jägarinnor
Bild: Anna Dönsberg/Yle

Lycklig den som hittar en god vän i sin barndom. För då hittar man också någon att upptäcka världen med.

Men lika lycklig kan den skatta sig som finner själsfränder i ungdomen. För vänner kan antingen sporra en till att hitta ett bättre jag eller hjälpa en att lämna barndomens kvävande omgivning för att hitta sitt rätta sammanhang.

Fast vänner kan också locka en in på dåliga vägar och hindra en från att gå vidare i livet. Dåligt sällskap kallas det.

Älskade, hatade vän

Första delen i Elena Ferrantes (författarnamnet är en pseudonym) Neapelkvartett, Min fantastiska väninna, handlar om flickorna Elena Greco (Lenù) och Raffaella Cerullo (Lila). De växer upp i hyreskaserner i den fattigare delen av Neapel, skuggsidan kunde man säga. De är flickor som aldrig har sett havet.

Som de intelligenta och begåvade flickor de är dras de till varandra och konkurrerar med varandra i en värld som är präglad av våld, patriarkala strukturer och klassdeterminism. Även om dina föräldrar inte vill ditt bästa eller har rätt så ska du ändå lyda dem.

Medan vaktmästardottern Elena får studera vidare i läroverk tvingas skomakardottern Lila arbeta för att hämta pengar till familjen. Men hennes intelligens är av det slaget att hon lär sig vadhelst hon tar sig för, teoretiskt eller praktiskt. På egen hand lär hon sig latin, grekiska eller skodesign.

På så sätt sporrar hon Elena att jobba ännu hårdare för att bli bäst i klassen. Flickorna både dras till varandra och tröttnar på varandras sällskap turvis.

Boken drivs framåt av dramatiska händelser och scener där nöden, förnedringar och häftiga temperament leder till att kränkningar och våld återkommer häftigt, oförutsett och ofta.

I Min fantastiska väninna följer vi flickorna från sex års ålder till sexton. Den första delen i kvartetten avslutas med att Lila gifter sig med en pojke hon valt mot föräldrarnas vilja och läsaren anar att det inte kommer att bli ett lyckligt äktenskap.

De följande tre delarna väver in Italiens samtidshistoria. Den andra delen Hennes nya namn utkommer på svenska i höst.

När kärleken hotar vänskapen

Men vännerna kan också bli en väg ut ur småstadens tristess och ett liv som inte riktigt tagit fart. I romanen Fallout beskriver Sadie Jones en olycklig kärlekshistoria och en vänskap mellan tre teaterbitna idealister. Tiden är början av 70-talet. London sjuder av musik, teater och liv. Hon beskriver kontrasten mellan idealistiska teatergrupper på vänsterkanten och West Ends trötta pengaspinnande farser.

Huvudpersonen allt rör sig kring är Luke Kanowski, son till en polsk alkoholiserad före detta pilot och en fransk mamma som vårdas på mentalsjukhus. Han är en skadad charmör, en autodidakt som drömmer om att blir dramatiker. Under tiden jobbar han på pappersfabrik i Lincolnshire och drömmer om London.

En dag ändras han liv när han möter Paul och Leigh. Paul är utbildad, men likasinnad och hans kommande flickvän Leigh är en aspirerande författare och feminist. De tre blir vänner och delar lägenhet och vilda planer.

Galen kärlek

Situationen kompliceras när Luke möter Nina, en skör och komplicerad skådespelerska, som har flyttat från sin kontrollerande och narcissistiska mor till ett obalanserat förhållande med en sadistisk och förmögen producent, Tony. Deras champagne- och kokaindränkta tillvaro blir någonting som både tär på henne och som hon blir beroende av. Men på samma gång dras hon smärtsamt klart till Luke som får finna sig i att spela andra fiol för en person som inte kan förmå sig att välja.

Kärleken sätter vänskapen på prov och banden brister för att återigen knytas när modern på mentalsjukhuset dör. Luke når framgångar med sina pjäser, men tillvaron med Nina blir inte som han tänkt sig.

”Man kan aldrig ha för mycket ögonskugga”

Tove Folkessons Kalmars Jägarinnor skildrar gänget som både trygghet och boja. De fem flickorna Linden, Jenna, Sudden, Jossan och berättaren Eva lever rövare i gymnasiet. De festar hejvilt och protesterar mot allt och alla. Att höra till Kalmars Jägarinnor ger en identitet, en aura av oslagbar tuffhet. De rör sig bland folk i formation, som en pil, ett spetsigt V.

Lojaliteten Jägarinnorna emellan är det lite si och så med. Om en Jägarinna hånglar upp en annans pojkvän gäller det att hålla god min och säga att han ändå inte betyder någonting. Sammanhållningen är livsviktig, för utan varandra skulle de vara tvungna att erkänna att de inte vet vem de är eller vad de vill av livet. Folkesson beskriver med ett poetiskt språk känslor, stämningar och ögonblick.

Kalmars Jägarinnor är första delen av en trilogi där den andra delen Sund handlar om det svåra i att hitta sig själv när man brutit sig ur ett kollektiv och det svåra i att hitta en ny grupp att tillhöra. Den tredje delen Ölandssången utkommer i höst.

Böcker i bersån: Vänskap

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln