Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Iniö mister alla bussturer på vardagar

Från 2016
Färjfästet mellan Gustavs och Iniö.
Bildtext Inga Åbobussar skulle på hösten längre stanna vid färjfästet i Gustavs.
Bild: Yle / Christa Mäkinen

Från hösten mister Iniöborna alla sina bussturer till och från Åbo under veckan.

- Det här kom som en total överraskning, som uppenbarades för oss först i måndags då de nya busstidtabellerna kom, säger Tove Mattsson, som är ordförande för Iniönämnden. Det har skett en jättestor försämring för Iniöborna.

Iniöborna har stigit på i Heponiemi, där Iniöfärjan tar i land. Redan sommartidtabellen har färre turer via Heponiemi, och det är turer som inte passar ihop med förbindelsebåtsturer till de yttre holmarna.

Men från hösten finns det mellan måndag och fredag inte en enda tur från Iniöfärjan till Åbo. På fredag eftermiddag går en tur från Åbo till Iniö, och på lördag och söndag går en tur i vardera riktningen.

Det är Taivassalon Auto som sköter trafiken på rutten Åbo, Tövsala, Heponiemi och Gustavs. Verkställande direktör Antti Raitio förklarar att bollarna ännu är i luften. Man har ansökt om pengar från NTM-Centralen för att köra omvägen via Heponiemi, och om bussbolaget får det stödet kan tidtabellerna ännu ändras.

- Men som det nu är lönar det sig inte att köra via Heponiemi. Det är någon enstaka passagerare från Iniö som ibland stiger på, säger Raitio, men de flesta turerna har vi kört den krokiga vägen till Heponiemi i onödan.

Ett alternativ kunde enligt Raitio vara beställningstrafik, men det är inte detsamma som en fastslagen tidtabell.

- Vi hoppas att Iniönämnden och Pargas stad ska kunna påverka ännu, men det är svårt då tidtabellen redan har trätt i kraft, säger Mattsson. Vi hoppas att vi skulle få åtminstone någon busstrafik. Så här kan det ju inte vara.

Diskussion om artikeln