Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb eller Orpo? Dags att frossa i politik!

Från 2016
Uppdaterad 11.06.2016 09:11.
Alexander Stubb och Petteri Orpo
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Det vankas julafton för politiknördar. Ja, lystra till nu alla som är det minsta intresserade av politik och av vem som styr i vårt land! I helgen samlas nämligen fyra partier till sina partikongresser och hela tre av dem väljer ordförande. Nyheterna hårdbevakar händelserna i alla kanaler.

Yle nyheter rapporterar och analyserar i “Politikens superlördag” 11.6. Då blir det direktsändning kl 13:03-14:55 i Radio Vega, på Yle Arenan och Yle Fem.

Det mest uppmärksammade valet hålls i Villmanstrand där Samlingspartiet möts. Sittande ordföranden Alexander Stubb utmanas av inrikesminister Petteri Orpo och riksdagsledamoten Elina Lepomäki.

Valet avgörs under specialsändningen på lördag och du får direktrapporter i radio, tv och på webben från ort och ställe. Hur går det för Stubb och vilka är de färska stämningarna i ett redan på förhand splittrat parti?

Det råder missnöje både med ledningen och politikens innehåll inom Samlingspartiet och det kommer delvis att prägla helgens sammankomst i Villmanstrand.

Överlägsna Henriksson?

I Åbo håller SFP sin partidag, för sista gången under ledning av Carl Haglund och för första gången på väldigt länge i opposition. Tre kandidater tävlar om ordförandeklubban: riksdagsledamoten och tidigare ministern Anna-Maja Henriksson, första periodens riksdagsledamot Anders Adlercreutz och Svensk Ungdoms ordförande Ida Schauman.

Partiordförandekandidaterna har debatterat och fört kampanj på olika håll i Svenskfinland inför partidagen. Inställningen till en folkomröstning om ett Nato-medlemskap är en av de få frågorna som skiljer kandidaterna åt.

Erfarna Henriksson är förhandsfavorit i valet som äger rum på söndag. Det visade till exempel KSF Medias enkät i slutet av maj.

Oberoende av ordförandevalet kommer delegaterna på partimötet att ha ett år i opposition att vädra och diskutera.

Upp till kamp med Li Andersson

Vänsterförbundets partikongress hålls i Uleåborg, där man på lördag formellt utser Li Andersson till ny ordförande efter Paavo Arhinmäki. Andersson segrade överlägset i partiets riktgivande medlemsomröstning och spänningsmomentet ligger närmast i att höra nya ordförandens linjetal. Efter att medlemsomröstningen avgjordes i måndags förkunnade Li Andersson att Vänsterförbundet borde fokusera mer på arbetslivsfrågor.

Andersson har varit något av en komet på den finländska politikens stjärnhimmel. Hon har övertygat många med sina kunskaper i ekonomisk politik, samt med sin förmåga att föra en debatt med vem som helst. Med Andersson som partiordförande hoppas partifolket på ett lyft för Vänsterförbundet inför nästa val.

“President Matti Vanhanen”

Också statsministerpartiet Centern möts för kongress i helgen, den här gången i Seinäjoki.

Men här går det knappast lika hett till som på Samlingspartiets möte, trots att man röstar om t.ex en efterträdare till partisekreterare Timo Laaninen.

Partiordföranden, statsminister Juha Sipilä, håller även han ett linjetal, där man får höra det senaste om hur projektet att få Oy Finland Ab på fötter igen fortskrider. Alla är ändå inte nödvändigtvis nöjda med hur regeringen har behandlat bönderna, så helt unisont kommer hurraropen inte att skalla.

Partikongressens höjdpunkt, åtminstone för personen i fråga själv, kan bli utnämningen av Centerns presidentkandidat. Matti Vanhanen har ingen motståndare i det racet och börjar nu i god tid profilera sig som ett seriöst alternativ i valet år 2018.

Sannfinländarna håller ingen partikongress i helgen, men samlas däremot i Lahtis för att i mindre arbetsgrupper vässa klorna inför kommunal- och landskapsvalen. Det arbetet är inte offenligt.

Dukningen är diger

Genom att följa med “Politikens superlördag” får du höra och se stämningarna i direktsändning från alla fyra partimöten.
Våra reportrar ger direktrapporter och intervjuar partifolk på plats. Du får gedigna och träffsäkra analyser av statsvetaren Göran Djupsund och politiska redaktören Anne Suominen i vår studio.
Dessutom frågar vi hur det står till med samhällsklimatet i vårt land - i diskussionen deltar specialmedarbetare Veronica Kalhori från SDP och politiska sekreteraren Markus Kalmi från Kristdemokraterna. Programledare är Heidi Finnilä.

Utöver "Politikens superlördag" rapporterar Yle nyheter det senaste från partimötena från och med fredagen och genom hela den heta politiska helgen på svenska.yle.fi, i nyheterna i Radio Vega och på Yle Fem.

Våra reportrar på fältet:
Antonia Berg och Anders "AG" Karlsson rapporterar från Samlingspartiets partikongress i Villmanstrand.
Bengt Östling och Magnus Hertzberg är på plats på SFP:s partidag i Åbo.
Ki Svahnström och Jonna Nupponen bevakar Vänsterförbundet som samlas till möte i Uleåborg.
Johan Kjellberg och Fredrik Wahlström följer med Centerns partikongress i Seinäjoki.

Diskussion om artikeln