Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Alla cyklister vill vinna Borgåloppet”

Från 2016
cyklist
Bildtext På väg mot den legendariska Kerkobacken.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Tuffa backar, högt tempo och tajta kurvor gör Borgåloppet till en intensiv cykeltävling. På söndag är det dags för lopp nummer 88.

Vi närmar oss den branta och långa Kerkobacken. Den är ökänd. Många Borgålopp har avgjorts just där i motlutet. Början av backen känns enkel.

- Kerkobacken är förrädisk, efter kurvan mitt i backen blir det plötsligt brant och tungt. Just där sätter många in stöten och försöker rycka, säger Akillescyklisternas tränare Kim Mansner.

Det gäller alltså för de tävlande att vara med i täten uppe på backkrönet i Kerko annars blir avståndet till de första lätt för stort.

- Att ta igen små och stora luckor under det långa loppet tär på de krafter man borde ha kvar på slutet.

cyklist
Bildtext Kim Mansner mitt i Kerkobacken.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Mitt i backen blir benen stumma och farten går ner, härifrån upp till krönet blir en liten plåga. Att alls tänka på att öka farten är omöjligt. Det här är en äckligt seg backe för motionscyklister. Under Borgåloppet tas backen sju gånger.

I år ställer omkring etthundra elitåkare upp på startlinjen på Kvarngatan. Borgåloppet är inte bara legendariskt, det är också ett lopp som lockar de bästa till start.

- Borgåloppet är tävlingen alla cyklister vill vinna, en seger här klassas nästan lika högt som en FM-titel, säger Mansner.

Själv hann han tävla omkring femton år för Akilles. Att nu leda tävlingslaget tillsammans med Patrik Hänninen känns rätt.

- Det är fint att på det här sättet få vara med i hetluften. Till Borgåloppet har vi med ett minst sagt bra lag med åtta cyklister.

Borgåloppet.
Bildtext Arkivbild från loppet 2013.
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Till favoriterna hör främst bröderna Joonas och Niklas Henttala samt Aleksi Hänninen.

- Det är klart att proffsbröderna blir hårt bevakade, det kan öppna vägen för våra andra cyklister, säger Mansner. Vi vill nå bra resultat i vårt hemmalopp.

För publiken finns det många bra ställen att stå på för att njuta av tävlingen. Målgången i elitklassen sker tidigast klockan 14 på söndag.

- Mållinjen uppe på Kvarngatan förstås, men den nya grymma backen på Mästarvägen, några kilometer innan målet, ser jag som det mest intressant stället för publiken, säger Mansner.

tävlingscykel
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nytt för den här gången är det lopp som cyklas till Borgåcyklisten Ole Wackströms minne på fredag kväll.

Det var cykellegenden Raul Hellberg som anordnade det fösta Borgåloppet år 1928.

Genom åren har flera legendariska cyklister vunnit Borgåloppet. Bland dem finns Kjell Carlström, Jussi Veikkanen, Kari Myyryläinen, Harry Hannus, Patrick Wackström, Ole Wackström och Raul Hellberg.

Diskussion om artikeln