Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finländskt övervakningssystem garanterar säkerheten under fotbolls-EM

Från 2016
Uppdaterad 10.06.2016 05:38.
Stade de France i Paris.
Bild: Thierry Bordau

Céleste är franska för någonting himmelskt. Teleste kommer ganska nära. Teknologibolaget från Åbo har levererat övervakningssystem för fotbolls-EM som delvis baserar sig på bevakning med drönare och luftballonger.

Sedan de blodiga attentaten i Paris i november, då 130 människor dog, råder undantagstillstånd i Frankrike. Inför EM är oron för nya terrordåd överhängande. Säkerhetsinsatsen sägs vara den största någonsin vid ett idrottsevenemang och totalt kommer cirka 90 000 personer att jobba med ordning och säkerhet. Telestes betydelse är inte helt obetydlig i sammanhanget.

Spårade efter Charlie Hebdo

Bolaget har funnits i Frankrike sedan 2005 då det levererade ett övervakningssystem till den nationella järnvägsoperatören SNCF. Numera är nästan alla större järnvägsstationer i landet försedda med Telestes system. 2010 blev det kontrakt med polismyndigheten i Paris och sedan dess har det systemet vidareutvecklats och kompletterats.

Efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo kunde gärningsmännen spåras med hjälp av Telestes system. Samma gällde efter attentaten i november, berättar bolagets viceverkställande direktör Johan Slotte.

– Vårt system fungerade och jag har full tillit för att det kommer att göra det även nu under EM, men förhoppningsvis behövs det inte.

Bevakar arenorna

Efter attentaten i fjol ökade oron för säkerheten inför de stundande fotbollsmästerskapen. De franska myndigheterna vände sig än en gång till det finska bolaget. Nu sträcker sig systemet också till fotbollsarenorna som används under EM, till närliggande hotell där spelarna bor och till ytterligare järnvägsstationer. Ställena har ingalunda varit obevakade förut, men nu har de integrerats i ett större system som möjliggör snabb och säker informationshantering av videomaterial.

I praktiken innebär det att övervakningssystemet kan användas till att spåra en viss bil eller en viss person och samtidigt se på en karta var den rör sig. Det avancerade systemet inbegriper ett stort antal övervakningskameror och flera kontrollcentraler som måste kunna hantera en stor mängd information. Allting är koordinerat till ett enda stort nätverk som ser till att rätt information går i rätt tid till rätt plats. Det är inte helt enkelt då delsystemen som ingår är olika till sin uppbyggnad. Samtidigt ska det trådlösa systemet vara ogenomträngligt för utomstående.

Telestes övervakningssystem i Frankrike är ett av de största i hela världen. Nu ingår över 21 000 övervakningskameror i Parisområdet, men enligt Slotte kommer systemet byggas ut och omfatta över 50 000 kameror så att det täcker de största städerna i Frankrike. Alla är de inte stationära, under fotbolls-EM används även drönare och luftballonger. De är försedda med kameror och kan alltså fotografera från luften.

Viktigt med integritet trots bevakning

Trots det massiva systemet som verkar se precis allting man gör var man än befinner sig, så säger Slotte att de inte varit med om att skapa ett orwellskt övervakningssamhälle. Han försäkrar att integritet är någonting som Teleste värderar högt.

– Integritet är mycket viktigt också i våra system. Därför är det viktigt att förstå vad det handlar om. Det handlar om offentliga platser, om säkerhet och att människor ska kunna känna sig säkra där de går. Man ska också veta var det finns övervakningssystem och det finns ganska strikta lagar kring det, vilket är bra.

Diskussion om artikeln