Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuczynski vann jämnare än jämnt val i Peru

Från 2016
Pedro Pablo Kuczynski flankerad av sin hustru Nancy Lange (till vänster) och vice president Mercedes Araoz.
Bildtext Pedro Pablo Kuczynski flankerad av sin hustru Nancy Lange (till vänster) och vice president Mercedes Araoz.
Bild: EPA/ERNESTO ARIAS

Pedro Pablo Kuczynski har vunnit det oerhört jämna presidentvalet i Peru. Han segrade över sin rival Keiko Fujimori med litet drygt 40 000 röster.

Keiko Fujimori har inte ännu erkänt sig besegrad av Kuczynski, trots att valnämnden meddelade att han "praktiskt taget" vunnit valet, då alla röster äntligen räknats efter söndagens val.

Då hade Kuczynski segrat över Fujimori med bara 41 964 röster, eller 0,2 procentenheter.

Fujimori hoppas ännu att resultatet kan ändras av en genomgång av felaktiga eller omtvistade valsedlar.

De är faktiskt litet fler än de röster Kuczynskis seger bygger på, men enligt experter är det omöjligt för Fujimori att vinna valet bara på de rösterna längre.

Kandidaternas kända och ökända släktingar

Både Kuczynski och Fujimori beskrivs som högerorienterade marknadsliberalister.

Fujimori betonade kampen mot kriminaliteten under sin valkampanj. Också Kuczynski lovade att bekämpa brottsligheten, men han anses vara liberalare i sociala frågor än Fujimori.

Fujimori var segertippad i valet, men hon är extra omstridd på grund av sin far, den hårdföre expresidenten Alberto Fujimori. Han sitter fängslad för korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

Den 77-årige ekonomen Kuczynski är son till judiska immigranter från Europa. Han är tidigare finansminister och har gjort en lång och framgångsrik karriär inom bank- och affärsvärlden. Han har bland annat arbetat för Världsbanken i Washington.

Kuczynski är kusin till den fransk-schweiziske filmregissören Jean-Luc Godard. Hans hustru Nancy Lange är kusin till den kända amerikanska skådespelaren Jessica Lange.

Diskussion om artikeln