Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bill Gates donerar 100 000 kycklingar till Afrika

Från 2016
En liten kyckling.
Bildtext Kycklingsuppfödning är en väg bort från extrem fattigdom, menar Gates.
Bild: imago/blickwinkel/ All Over Press

Miljardärens välgörenhetsplan ska hjälpa extremt fattiga i subsahariska Afrika. Om jag vore fattig och hade lite pengar skulle jag föda upp kycklingar, skriver Gates på sin webbplats.

Filantropen och Microsofts medgrundare ger bort kycklingarna genom välgörenhetsorganisationen Bill och Melinda Gates stiftelse. Han argumenterar för att kycklingar är en mycket god investering.

– Det är klart att mer eller mindre alla som lever i extrem fattigdom skulle ha det bättre om de hade kycklingar, skriver Gates.

Billigt, nyttigt och lönsamt

Varför det? Kycklingar är lätta och billiga att ta hand om. Många arter äter det som finns på marken och kycklingvaccin kostar bara runt 20 cent.

Om en bonde startar med fem hönor och hittar en tupp som kan fertilisera äggen kan personen tjäna mer än 1 000 dollar (885 euro) per år, menar Gates. Det överstiger den extrema fattigdomsgränsen.

Det finns också andra fördelar. Kycklingar håller barn friska, menar Gates. Undernäring dödar mer än 3,1 miljoner barn varje år och bönder kan tillreda äggen om de inte går till försäljning.

41 procent i extrem fattigdom

Tanken är att satsningen ska möjliggöra en hållbar kycklingmarknad i de subsahariska regionerna. Målet är att 30 procent av familjerna ska föda upp vaccinerade kycklingar. Just nu gör bara fem procent det.

Enligt FN lever 41 procent av människorna i subsahariska Afrika i extrem fattigdom i dag.