Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Han skulle betala 20 000 euro för Arcadastudier

Från 2016
Uppdaterad 10.06.2016 14:22.
Kaelan Robinson flyttade från Bermuda till Helsingfors för att studera.
Bildtext Efter några år i Finland talar Kaelan Robinson nästan flytande svenska. När han flyttade till Finland kunde han ändå redan en del tack vare svenska filmer och svensk musik.
Bild: Yle / Ted Urho

Ungefär 5 000 euro per år måste vissa internationella elever betala för bachelorstudier vid Arcada nästa år. Bermudiern Kaelan Robinson, som nyligen slutfört sina studier vid yrkeshögskolan, säger att det priset inte hade hindrat honom från att välja Arcada.

Bermudafödda Kaelan Robinson upptäckte Helsingfors under en familjesemester i Finland för några år sedan.

- Atmosfären var fantastisk. Eftersom Bermuda är litet kändes Helsingfors som rätt studiestad eftersom staden till storleken är en småstad men har ett storstadsutbud.

Kaelan insåg först halvvägs genom ansökningsprocessen att studierna vid Arcada var gratis. Hade han börjat studera nästa år skulle läget ändå ha varit ett annat. Då kommer personer som kommer utanför EU och det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, att vara tvungna att betala för sina studier vid Arcada eftersom en lagändring kräver att högskolor inför terminsavgifter.

Minimiavgiften högskolorna måste uppbära är 1 500 euro per år.

Villig att betala

För de utländska studerandena som terminsavgifterna berör kommer en bachelorexamen på fyra år vid Arcada att kosta ungefär 20 000 euro. Kaelan säger att priset inte hade påverkat hans beslut att studera här.

- Bermuda är lite konstigt eftersom där inte finns universitet. Från dagen vi föds förbereds vi på att vi ska åka utomlands för att studera och våra föräldrar har ett sparkonto. 5 000 euro per år hade varit okej, många från Bermuda studerar i USA och där kan avgifterna vara 40 000 dollar per år.

Helsingfors universitet har meddelat att utländska magisterstuderande kommer att få punga ut med 13 000–18 000 euro per läsår. Studier vid Åbo Akademi kommer att kosta mellan 8 000 till 12 000 euro.

Kan påverka intresset

Kaelan tror att terminsavgifterna kan påverka intresset bland andra utländska studeranden.

- Många internationella studenter som jag pratat med genom åren har sagt att gratis utbildning var den största orsaken som fick dem att komma hit, säger han.

Han säger sig ändå ha förståelse för att Finland nu väljer att införa terminsavgifter för vissa studeranden.

- Jag ser båda sidorna av debatten. I USA är utbildning mer en statussymbol och jag tror att ingen här vill ha det systemet. Alla vill ha rätt till en bra utbildning. Men jag förstår att man kanske prioriterar utbildningen för dem som bor i Finland.

Bland de nordiska länderna har Norge och Island fortfarande inte infört terminsavgifter studeranden som inte kommer från EU eller EES.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln