Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två åtal i Finavia-härvan

Från 2016
Uppdaterad 10.06.2016 12:36.
Finavia
Bild: Yle

Två tidigare chefer vid den statliga flygplatsoperatören Finavia åtalas för bolagets misslyckade derivataffärer. Det är den före detta vice verkställande direktören och den före detta finanschefen som åtalas för missbruk av förtroendeställning.
Den dåvarande vd:n och ekonomichefen undgår åtal.

Det är häradsåklagaren vid Östra Nylands åklagarämbete, Katja Kyrö, som beslutat väcka åtal i fallet som ansluter sig till de derivatavtal Finavia gjorde under åren 2009-2011. Avtalen ingicks emot företagets interna regler och emot företagets intresse, slår Kyrö fast.

Då derivatavtalen upplöstes förorsakade det Finavia en ekonomisk skada på 34 miljoner euro. De åtalade bestrider skuld.

Bankerna oskyldiga

Tidigare i veckan frikände Finansinspektionen bankerna i derivathärvan. Bankerna anses inte ha vilselett Finavia då derivatavtalen slöts.

Finansinspektionen konstaterar att bankerna handlade sakligt och lagligt vid försäljningen. Finavia betecknas av Finansinspektionen som en professionell kund, för vilken man inte behöver förklara lämpligheten hos ett placeringsobjekt.

Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner
Bildtext Anne Berner, 1
Bild: All Over Press

Också Berner i blåsväder

Det har också blåst kring kommunikationsminister Anne Berner på grund av derivathärvan. Hon har beskyllts för att ha brutit mot god förvaltningssed då hon påstås ha stoppat styrelsens planer att väcka åtal mot de personer i bolaget som bar ansvar för derivataffärerna.

Finavias före detta styrelseordförande Riitta Tiuranniemi sade i december i Helsingin Sanomat att beslutet om att inte väcka åtal fattades på inrådan av just Berner.

Själv säger Berner att hon inte har idkat påtryckning mot Finavia - staten var i sin fulla rätt att ge bolagsstyrelsen råd i enlighet med lagen om ägarstyrning.

Diskussion om artikeln