Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Trafikstockningen ett i-landsproblem"

Från 2016
Uppdaterad 10.06.2016 14:01.
Marcus Hellman vid Alskatvägen i Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

Trafiken i korsningen mellan Alskatvägen och Brändövägen flyter dåligt och i synnerhet i morgonrusningen bildas långa köer kring korsningen. På torsdagen meddelade Kommunikationsminister Anne Berner (C) att korsningen hör till de vägar som får tilläggspengar för underhåll.

- När det är som värst vid åtta-tiden står bilarna nästan kofångare mot kofångare på Alskatvägen, säger Marcus Hellman, ordförande i Gerby-Västervik hembygdsförening.

Hellman kör längs Alskatvägen varje morgon på väg till jobbet.

- Jag brukar försöka åka en annan tid när jag vet att det är mindre trafik, säger Hellman.

En av Vasas största stadsdelar

I Gerby bor nästan 11 000 personer och många av dem kör igenom korsningen av Alskatvägen och Brändövägen på morgonen för att komma till jobbet och på eftermiddagen för att komma hem. Alskatvägen är också den huvudsakliga infartsvägen till Vasa för de boende i byarna längre ut längs vägen och ända ut i skärgården.

Brändövägen kommer att bli en bro över Alskatvägen. Så att man kan köra rakt både när man kör från Gerby mot Stenhaga och från Dragnäsbäck till Brändö.

- Det låter bra, säger Hellman.

Det problematiska vägavsnittet är knappt fyra kilometer från korsningen i Gerby till rondellen i Stenhaga.

- Egentligen är fyra kilometer ett i-landsproblem, säger Hellman.

Staden ska också betala

Vasa stad ska finansiera 40 procent av vägbygget i korsningen och troligen kommer bygget att inledas våren 2018. Den nya korsningen skulle då vara färdig hösten 2019.

- Jag tycker inte Vasa stad ska sätta sina pengar på att bygga om korsningen. Stan har inte så mycket pengar, säger Hellman.

Hellman föreslår i stället att de som brukar sitta fast i morgonrusningen väljer att köra en annan tid.

Diskussion om artikeln