Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Biblioteksbron i Åbo fick nordiskt pris

Från 2016
Biblioteksbron i Åbo
Bildtext Biblioteksbron premierades med nordiskt bropris.
Bild: Yle/ Nora Engström

Nordiskt vägforum NVF har tilldelat Biblioteksbron i Åbo ett nordiskt bropris. Priset delades ut i Trondheim 9.6.2016 i samband med kongressen Via Nordica. Priset består av en metallplatta som fästs på bron och ett diplom.

Biblioteksbron har tidigare belönats med tre inhemska utmärkelser, årets betongkonstruktion 2013 tilldelad av Betoniteollisuus ry och Årets Bro 2014 tilldelad av Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL. Biblioteksbron har också utsetts till Årets glaskonstruktion 2014 av Suomen Tasolasiyhdistys ry och Suomen Hiomoliitto ry i samarbete med Finlands Arkitektförbund SAFA.

NVF:s Nordiska bropris delas ut vart fjärde år till en bro eller en broreparation i Norden som är betydande, innovativ, kreativ eller som annars på ett betydande sätt främjar brobyggnadstekniken.

Varje nordiskt land kan efter förhandsgranskningen nominera två förslag till tävlingen.

Det var framför allt en noggrann planering av detaljerna på Biblioteksbron med sina belysningslösningar och brons lämplighet i miljön som övertygade juryn. Biblioteksbron, såsom den tidigare vinnaren, bron Ypsilon i Drammen i Norge är en bro för gång- och cykeltrafiken som är belägen i stadsmiljön.

Biblioteksbron invigdes 3.12.2013. Bron ägs av Åbo stad, och den har planerats av ingenjörsbyrån Pontek Oy med Juhani Hyvönen som huvudplanerare. Bron har byggts av Kreate.

Diskussion om artikeln