Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Malena Björndahl: Så skapade jag Svenskfinlands populäraste blogg

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 14:15.
Malena Björndahl
Bild: Sonja Hagström

I snart ett decennium har Malena bloggat för en publik som är större än bara Svenskfinland. I bloggen förmedlar hon sånt som höjer sig över vardagen, men för Malena har livet inte bara varit en dans på rosor.

Bloggen har fört Malena till ställen hon knappt kunnat drömma om. När hon kliver in på coctailpartyt i New York där Efva Attling öppnar butik på Manhattan, tror Malena först att hon ser ett bekant affärsbiträde från Karleby, tills hon inser att det ju är skådespelerska Uma Thurman som står där tillsammans med en rad andra kändisar. Hon får nästan nypa sig i armen för att det känns nästan osannolikt. Malenas blogg Guldkanter i vardagen har tagit henne med på många roliga äventyr. Men så har det inte alltid varit.

Mobbad

I skolan blev hon mobbad av andra flickor som skrek ”hora” efter henne. Malena som knappt hade kysst en kille vid det laget förstod inte varför. Trakasserierna blev värre och ledde till att hon bytte skola och där fick hon äntligen vara ifred.

Mobbningen förde ändå något positivt med sig, nämligen tanken på vem som ska få bestämma i hennes liv. Hon skrev ner mål för det kommande året, rev sönder och skrev nya roligare mål, nästan orealistiska mål. Hon skrattade högt när hon stoppade undan pappret.

Blogg

Samma år gjorde hon en segling över Atlanten med sin far och hon skrev också sin första blogg, som handlade om den resan. På frågan om bloggen är en revanch för mobbningen är svaret nej. Det handlar om viljan att spela huvurollen i sitt eget liv.

Ett par år senare blev Malena uppmuntrad av sin mamma att starta en blogg så att hon kunde få utlopp för sin kreativitet. Det tog ett tag att samla mod och komma över jantelagen, men det steget var det bästa i hennes liv.

En dikt av den amerikanska författaren Marianne Williamsson fick henne att inse att det inte hjälper nån att förminska sig själv.

Vår djupaste rädsla är inte att vi är otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vi inom oss bär omätbara krafter. Det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer oss. Och vi frågar oss själva, vem är jag att vara briljant, praktfull, begåvad och sagolik? Faktum är, vem är du att inte vara det? Du är ett barn av Gud. Att du förminskar dig själv räddar inte världen.

Marianne Williamsson

Lyssna till musiken i Malena Björndahls sommarprat.

Ladda ner programmet som musikfri podcast.

Listan på alla årets sommarpratare.

Malena Björndahl 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln