Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spänd väntan då Saml väljer ordförande

Från 2016
Uppdaterad 10.06.2016 22:02.
Med anhängare i Imatra
Bildtext Inrikesminister Petteri Orpo träffade anhängare på mötesplatsen i Villmanstrand.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Samlingspartiet har samlats till partikongress över veckoslutet för att välja ordförande för partiet. Det rådde spänd väntan då folk började anlända till mötesplatsen i en badinrättning en bit utanför Imatra på fredag eftemiddag.

Alexander Stubb utmanas i valet av inrikesminister Petteri Orpo och riksdagsledamot Elina Lepomäki.

Klarast är kritiken mot den nuvarande partiledningen i Elina Lepomäkis läger. Lepomäki har profilerat sig som ett klart alternativ till Stubb. Hon är ställvis nästan radikal i sina uttalanden och är inte rädd för att säga vad hon tycker.

På Saml-mötesplatsen i Imatra 10.6.2016.
Bildtext Harri Jaskari tror på seger för Elina Lepomäki.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Harri Jaskari från Tammerfors bär stolt Lepomäkis reklam på mötesplatsen. Han säger att regeringsprogrammet i sig är bra, men att implementeringen haltar.

- Vi är missnöjda med att regeringsprogrammet inte följs. Det som orsakar det största missnöjet är frågan om lokala avtal på arbetsmarknaden, där linjen inte varit tillräckligt klar.

Den andra saken som Jaskari hoppas att Lepomäki ska driva är en klar sänkning av skatterna i Finland.

"Orpo inte så konservativ"

Sinikka Rouvari från Kouvola hejar på Petteri Orpo. Hon säger att Alexander Stubb har gjort ett stort arbete för partiet, men att det behövs förnyelse.

- Nu behövs nya vindar och en ny karl för att få upp Samlingspartiet igen. Det behövs reform.

Bland Orpos anhängare tror många att det räcker med en omgång i valet på lördag för att Orpo ska besegra Stubb och Lepomäki.

Rouvari går ogärna in på vilka sakfrågor Orpo bättre skulle driva än Stubb.

- Orpo är inte så konservativ som Alex.

Stubbs anhängare tror på fortsättning

Stämningen var närmast euforisk då Alexander Stubb valdes till partiordförande i Lahtis för två år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Bland partifolket finns det missnöje med både Stubbs ledarskap och de resultat partiet uppnått i regeringen.

Stubbs anhängare tror också de på seger. De flesta anser att han genom förnyat förtroende kan uppfylla förväntningarna bättre.

- De som kritiserar regeringen och Alex har sin poäng. Jag förstår ändå inte kritiken som gäller gallupresultaten, säger Salla Rundgren från Vasa.

Förväntningarna inför Stubbs tal på mötet är höga. Han är känd som en bra talare och hans anhängare hoppas att han genom ett trovärdigt framträdande kan samla rösterna som behövs för ett återval.

Ordörandevalet väntas vara klart på lördag eftermiddag.

Yle nyheter rapporterar och analyserar i “Politikens superlördag” 11.6. Då blir det direktsändning kl 13:03-14:55 i Radio Vega, på Yle Arenan och Yle Fem. Utöver "Politikens superlördag" rapporterar vi det senaste från partimötena genom hela den heta politiska helgen på svenska.yle.fi, i nyheterna i Radio Vega och TV-nytt.

Diskussion om artikeln