Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasbussarna ska vara obekväma

Från 2016
Pargasbussen är numera en av Åbos stadsbussar.
Bildtext Pargasbussen är numera som Åbos stadsbussar.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I måndags började TLO:s bussar köra rutten mellan Åbo och Pargas, och nästan genast startades en Facebookgrupp om Pargasbussen.

Pargasbon Mathias Johnson startade gruppen för att han tycker att rutten skötts dåligt efter att Turun Linja-autoilijan Osakeyhtiö (TLO) tagit över ansvaret för skärgårdsrutten från Vainio Liikenne.

- Det är obekväma bänkar, trångt och kvavt i de nya Pargasbussarna, precis som att åka buss i Åbo, säger Johnson.

Enligt Johnson har bussarna dessutom ofta varit lite sena, vilket påverkar vardagsrutinerna.

I Facebookgruppen "Bussen Åbo-Pargas" kan man dela med sig av sina erfarenheter och även bidra med information och erfarenheter om tidtabeller, förseningar, olyckor och andra förändringar i tjänsten.

Johnson får medhåll av Pargasbon Heli Nyberg som under sin första busstur till Åbo undrade om motorn och växellådan skulle hålla.

- Resan påminner mig om de få gånger jag åkt på släpvagnen till en traktor, utbrister Nyberg. Håh håå!

Många resenärer är också nöjda

Däremot har Annika Jensén i Pargas bara gott att säga om de nya Pargasbussarna, då hon jämför med det förra bussbolagets bussar.

- Ibland kunde det regna in i de gamla bussarna, säger Jensén. Jag har ju inte så lång erfarenhet av de nya, men de verkar okej. Nog var det bra service på de förra också, men inte var de heller perfekta.

Britta Sunde i Åbo har ännu ingen erfarenhet av Pargasbussarna, men hon är glad över att det satts in en ny sen tur till Korpo på skärgårdsrutten. Den går varje vardag kl.21.15.

- Om jag kommer sent från Helsingfors, så hinner jag ändå ut till sommarstugan i Korpo med den sista bussen. Det ger också Korpobor bättre möjlighet att vara med om evenemang i Åbo.

Skärgårdsbussen utanför Logomo.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Christer Friis i Houtskär var först kritisk till det nya bolaget och de nya tidtabellerna, där Houtskärsborna måste vänta en timme i Galtby på nästa buss. Men efter diskussioner med TLO och NTM-Centralen har tidtabellerna ändrats.

- Det visade sig vara ett missförstånd, så tidtabellerna ändrades snabbt, berättar Friis. Dessutom har vi fått en ny eftermiddagstur på söndagar från Mossala, och det är en stor förbättring.

Pargasbussarna ska vara stadsbussar

Vid TLO har verkställande direktören Hannu Lehmus inte hört kritiken om obekväma bussar, men han förklarar att Pargasbussarna ska ha samma standard som stadsbussarna i Åbo.

- Det var ett av kriterierna i anbudstävlingen, säger Lehmus. Bussarna till Pargas ska ha samma standard som Föli-bussarna i Åboregionen, med låggolvsbussar som man lätt kan stiga på och av också med barnvagn eller rollator. Vi kör precis som det är beställt.

Bild inifrån en stadsbuss. Man ser flera tomma säten och några passagerare.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

De bussar som kör skärgårdsrutten till Korpo och Houtskär är däremot långfärdsbussar, med samma standard som turistbussar.

Lehmus är glad över all respons över bussar och tidtabeller, men han önskar också att resenärerna har överseende med att man ännu kör in rutinerna.

- Stora fel åtgärdar vi genast, säger Lehmus. Så småningom ska vi sammanställa all respons, och se var det finns saker att åtgärda på längre sikt.

Diskussion om artikeln