Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundare bubblar av framtidstro

Från 2016
Uppdaterad 10.06.2016 21:59.
Annika Lapintie och Silvia Modig vid Vänsterförbundets partikongress i Uleåborg den 10 juni 2016.
Bildtext Annika Lapintie och Silvia Modig vid Vänsterförbundets partikongress i Uleåborg den 10 juni
Bild: Yle/Jonna Nupponen

Alla talar om framtiden på Vänsterförbundets partikongress. Partiets nya ansikte utåt är framtidshoppet Li Andersson. Nu behövs bara ett nytt tilltal för det gamla budskapet om jämlikhet och solidaritet. I suget kommer också väljarna, tror man.

Riksdagsledamöterna Silvia Modig och Annika Lapintie har lätt att le. De är mycket nöjda över det starka mandat som Li Andersson fick i partiets rådgivande medlemsomröstning om ordförande.

- Jag har en känsla av att det bubblar i vårt gäng och kongressen blir en slags ny start och vi kommer att få en jättebra tid framöver, säger Silvia Modig.

- Men en människa kan inte göra under ensam, så jag hoppas att våra medlemmar inte tror att Li kommer att ändra allt. Där tror jag att Li har ett stort ansvar i att få alla med, säger Annika Lapintie.

Birgitta Gran, delegat från Hangö, känner av mer positiva strömningar än förr inom partiet. Men hon vill varna för att lägga allt hopp på partiets nya ordförande.

Birgitta Gran, Vänsterförbundet.
Bildtext Birgitta Gran vill att Vänsterförbundet blir en folklig demokratirörelse.
Bild: Yle/Jonna Nupponen

- Det har funnits en förstärkt tendens i partiet att förvänta sig att ordförande fixar det. Sedan är man lika snabb att skylla på ordförande när det inte blir som man tänkte. Kritiken mot Paavo Arhinmäk var tidvis obarmhärtig torts att han slet som ett djur både i regeringen, som partiordförande och som småbarnsfar, säger Gran.

Ny medlemmar väntar runt hörnet

De båda riksdagsledamöterna Silvia Modig och Annika Lapintie tror att partiet har stora möjligheter att locka nya medlemmar.

Det visar redan det stigande medlemsantalet, med 800 nyanmälda bara under våren. Modig menar att man redan lyckats väl med att nå ut med sitt budskap i städer. Hon nämner sin egen stad Helsingfors som exempel där understödet ligger på ungefär 10 procent.

- Men vi borde hitta på ett sätt att tala till hela Finland. Vi är ett mångsidigt parti och det måste vi nå ut med, säger Modig.

Annika Lapintie tror att partiet i sin iver att försvara de svagaste i samhället har glömt bort de så kallade vanliga människorna.

- Vi har lyckats med att tala för de som inte har en egen röst, för barnen, de utslagna och dem som har det väldigt svårt i samhället. Vi kommer heller aldrig att glömma dem. Men vi har kanske inte lyckats lika väl med att tala för dem som bara har det lite svårt. Som kämpar med jobbet och har svårt att få pengarna att räcka till, säger Lapintie.

Gammalt budskap behöver nytt tilltal

Annika Lapintie säger att partierna i dag ser ut som sina ordförande. Därför tror hon att vänsterförbundet med Li Andersson vid rodret öppnar sig som ett parti för folk med hög utbildning och unga kvinnor.

- Det blir lättare för dem att komma med när de ser att det finns möjligheter också för dem, säger hon.

Birgitta Gran påminner i sammanhanget om att Li Andersson inte hade fått så många röster om bara de unga, utbildade kvinnorna med grön schattering hade röstat på henne.

Li Andersson, 2014.
Bildtext 29-åriga Li Andersson är Vänsterförbundets nya ordförande.
Bild: All Over Press

- De gamla arbetarmedlemmarna röstade också på Li. De märkte att hon faktiskt förstår sig på ekonomi och arbetsliv, säger Gran.

Men partiet måste ändra sitt tilltal för att locka dagens väljare, menar Silvia Modig. Hon hänvisar till olika enkäter där finländare sagt att de är beredda att betala mer skatt om de får den service de behöver.

- Ändå har vi en jättestark högerhegemoni i diskussionen. Motstridigheten här är otroligt stark, säger Modig.

Annika Lapintie hakar snabbt på. Hon menar att betydligt fler finländare än de som röstar på Vänsterförbundet håller med om att folk ska kunna klara sig på sin lön, att ojämlikheten i samhället inte borde bli djupare och att man inte borde skära ner i hälso- och åldringsvården utan hellre ta in skatter.

- Så här tänker folk. Och det här är vad vänsterförbundet hela tiden sagt, säger Lapintie.

Ändå har de två riksdagsledamöterna inget enkelt svar på varför vänsterförbundets väljarunderstöd inte stiger, utan sakta men säkert sjunkit i många år.

- Människor tänker inte längre på en vänster-höger axel. Vår retorik är gammaldags när vi talar om att vara vänster. Jag har många gånger gjort misstaget att säga att jag är vänstersinnad och bara utgå från att den jag talar till förstår vad jag står för, säger Silvia Modig.

Vänsterförbundets ballonger.
Bildtext Vänsterförbundet ordnar partikongress i Uleåborg under veckoslutet.
Bild: Yle/Jonna Nupponen

De dåliga nyheternas parti

Silvia Modig tror att folks entusiasm över Vänsterförbundet kan hämmas av att det är partiet som alltid kommer med de dåliga nyheterna. Att vara det parti som pratar för de sämst ställdas sak kan ha sitt pris.

- Det är alltid vi som berättar att åldringarna med små pensioner inte klarar sig. Det är vi som berättar vad nedskärningarna kommer att betyda för skolbarnen. Vi kommer med de dåliga nyheterna, säger hon.

Hon menar att Vänsterförbundets stora utmaning är att öppna sina idéer och förklara vad de egentligen vill.

- Vi måste kunna visa hela vägen. Hur vi skulle göra saker och vad de skulle leda till. Det vill jag att vi diskuterar här på kongressen och får konkreta idéer för, säger Silvia Modig.

Birgitta Gran säger att hon skriver under partisekreterarkandidat Joonas Leppänens tanke om att partiet borde breddas till en folklig demokratirörelse.

- Det borde inte krävas en trosbekännelse om att man är vänster. Delar man våra värderingar om jämlikhet borde det räcka. Där har vi utmaningen, säger Birgitta Gran.

Avslappnad Paavo Arhinmäki tackar för sig

Vänsterförbundets avgående ordförande Paavo Arhinmäki har tagit farväl genom att säga att Vänsterförbundet ska vara det mjuka alternativet när värderingarna hårdnar i samhället.

Paavo Arhinmäki vid Vänsterförbundets partikongress i Uleåborg den 10 juni 2016.
Bildtext Paavo Arhinmäki har varit Vänsterförbundets ordförande i sju år.
Bild: Yle/Jonna Nupponen

Han säger också att partiet med kulturens hjälp kan fungera som en motkraft till rasismen.

- Vänstern behövs inte alls om vi inte i svåra tider håller fast vid våra grundvärderingar, solidaritet, rättvisa och jämlikhet, säger han.

Arhinmäki menar att Vänstern ska försvara dessa värderingar också då de inte är i ropet.

När Arhinmäki valdes till orförande för sju år sedan citerade han Muhammad Ali och han återkommer till det: Vänstern ska sväva som en fjäril, stinga som ett bi.

Arhinmäki är också mycket nöjd över att han lyckats föryngrat partiet.

Yle nyheter rapporterar och analyserar i “Politikens superlördag” 11.6. Då blir det direktsändning kl 13:03-14:55 i Radio Vega, på Yle Arenan och Yle Fem. Utöver "Politikens superlördag" rapporterar vi det senaste från partimötena genom hela den heta politiska helgen på svenska.yle.fi, i nyheterna i Radio Vega och TV-nytt.

Diskussion om artikeln