Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige hoppas på EM-magi: ”Vill ha torrlagt på systemet”

Från 2016
John Guidetti.
Bildtext Sverige vann genrepet mot Wales övertygande. Då gjorde bland annat John Guidetti (i mitten) mål.
Bild: KAMERAPRESS.SE/IBL

Avancemang från gruppspelet. Det är kravet som finns på det svenska EM-laget. Drömmarna går längre än så. "Det är 22 år sedan VM 1994 nu. Det är länge sedan. Jag vill ha en magisk mästerskapssommar", säger Sportbladets Marcus Leifby.

Irland, Italien, Belgien. Där är den tuffa lottning som Sverige har fått i fotbolls-EM.

På pappret är Sverige sämst av de fyra lagen i grupp E. På plan ska blågult visa att de har betydligt mer att ge än så.

– Fotboll funkar ju inte så att pappret avgör. Tack vare det har man inte taggat ner fullständigt. Jag har en liten känsla som jag inte kan motivera, men det känns som något är på gång, säger Sportbladets fotbollsexpert Marcus Leifby till Yle Sporten.

– Sverige får inte godkänt om laget inte går vidare från gruppen. Det är många lag som gör det. Trea i den där gruppen ska man kunna ha som någon slags förväntan.

Zlatan Ibrahimovic, oktober 2015.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic är Sveriges stora stjärna.
Bild: EPA / All Over Press

Zlatan herre på täppan

Flera stjärnor har pensionerat sig från spel i blågult de senaste åren. Nu är Zlatan Ibrahimovic ensam tupp i hönsgården. Det tror Leifby gynnar landslaget.

– Det har skavt tidigare och funnits grupperingar. Nu är det bara Zlatan. Han tar på sig mycket fokus och mediebevakning. Det kan passa resten.

Hur viktig blir Zlatan?

– Han är ju den viktigaste spelaren. Det finns inget som tyder på att han har tappat formen från PSG. Nu har han vilat lite och konserverat formen.

Svår väg fram

Sveriges väg framåt är knepig. Den första gruppspelsmatchen mot Irland blir väldigt avgörande för resten av turneringen.

– Det finns risk för att det kan bli för stort fokus på den. Samtidigt är det inte asviktigt för mig att Sverige går vidare. Jag vill bara att de ska ge sig själva chansen och att det lever inför den sista omgången. För fyra år sedan var den sista matchen betydelselös. Det har jag aldrig upplevt tidigare och det var jäkligt tråkigt. Otroligt deprimerande. Det gäller att våga lite och köra på.

– Slutspelsträdet ser väl inte jättekul ut. Men kan vi ta oss till en åttondelsfinal mot Frankrike, har vi allt att vinna. Då är det godkänt.

För fyra år sedan var den sista matchen betydelselös. Det har jag aldrig upplevt tidigare och det var jäkligt tråkigt. Otroligt deprimerande.

Marcus Leifby

"Engångsgrillarna säljer slut ..."

Med allt att vinna hoppas man i Sverige på att kunna skrälla ordentligt.

– Ända sedan 1994 har man drömt om att svenskt landslag ska växa in i turnering och ge känslan av att kunna slå alla. Jag vill ha en sommar där engångsgrillarna säljer slut, det är torrlagt på systemet och alla springer omkring i landslagströjor under varma sommarnätter, säger Leifby.

– Där är vi inte riktigt – varken med laget eller vädret. Men jag hoppas såklart på en magisk mästerskapssommar. Det är 22 år sedan VM 1994 nu. Det är länge sedan.

Svagt italienskt anfall

Leifby ser också svagheter hos Belgien och Italien, de två stora kanonerna i gruppen.

– Belgien har tappat lite spelare bakåt. Jag pratade med några belgare och enligt dem är förbundskaptenen Marc Wilmots bra på att hålla samman gruppen, men hans taktiska kunskaper är lite svajiga. Lite som vår tränare Erik Hamrén alltså.

– Italien är alltid bra hemåt. De är världsbäst på att spela taktiskt. Sedan ser de ju jäkligt tråkiga ut framåt. Tidigare har de haft anfallskanoner som Rossi, Schillaci, Del Piero, Inzaghi. Nu … vem är superanfallaren i laget? Det känns som det blir en massa gnetande och 1–0. Men det räcker ju också.

Diskussion om artikeln