Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo - lärarson och bussig favoritminister

Från 2016
Uppdaterad 11.06.2016 16:24.
Inrikesminister Petteri Orpo
Bildtext Petteri Orpo är född i Köyliö i
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

En duktig påläst typ som de flesta tycker om. Det är bilden av Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo som också har rankats som landets populäraste minister. Samtidigt beskrivs han som en färglös pragmatiker.

Petteri Orpo är 46 år, politices magister och tvåbarnspappa. Han är en saklig, artig och påläst person som är omtyckt både inom Samligspartiet och utanför.

Orpo beskrivs som lagspelare och en del har tvivlat på om han är tuff nog för ordförandeposten.

Hittills har Orpo ändå klarat sig med goda betyg som inrikesminister samtidigt som han har haft ansvar för det mest eldfängda i finländsk samhällsdebatt, flyktingfrågor. Han har också undvikit politiska skandaler trots att han ständigt har figurerat i rubrikerna.

Petteri Orpos rötter finns i studentpolitiken

Född: 3.11.1969 i Kjulo och är nu 46 år
Familj: son till två lärare, har fru och två barn
Språk: finska och engelska
Hobbyer: fiske och matlagning
Militär grad: kapten

Rötter i studentpolitiken: generalsekreterare för Finlands Studentkårers förbund 1997–1998 och generalsekreterare för Åbo universitets studentkår 1994-1996

Aktiv i Åbopolitiken: bland annat i stadsfullmäktige 1997-2000, 2005- och i stadsstyrelsen 1999-2002, 2005-2007

Riksdagsledamot: från 2007– och ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp 2012–2014

Ministerposter: Jord- och skogsbruksminister 2014–2015, Inrikesminister 2015

Källor: Yles valkompass, riksdagen, Inrikesministeriet

Politiska piruetter

Rajat Kiinni-rörelsen demonstrerar på Narinken i Helsingfors
Bildtext Rörelsen stäng gränserna demonstrerade på Finlands självständighetsdag.
Bild: Dan Granqvist/Yle

Det blev jäktiga tider för inrikesminister Orpo i fjol då EU fick ta emot över en miljon nya asylsökande samtidigt som tusentals människor drunknade i Medelhavet då de försökte komma över.

I april 2015 i samband med riksdagsvalet ansåg Orpo att Finland borde ta ett större ansvar för de asylsökande som kommer till EU. Men så på hösten 2015 fick också Finland plötsligt tio gånger fler asylsökande än året innan.

I Orpos regi blev Finland det enda landet som röstade blankt då EU bestämde om interna förflyttningar av asylsökande och beslöt att medlemsländerna förbinder sig att försöka dela på ansvaret för flyktingkrisen.

I princip kunde det ha betytt att Finland ställer sig utanför. Många höjde på ögonbrynen då Orpo i samma veva meddelade att Finland ändå frivilligt deltar.

Kolla Petteri Orpos svar i Yles valkompass inför riksdagsvalet 2015.

Utmaningarna till trots är Orpo favoritminister

Det var en politisk piruett som antagligen höll regeringskamraterna från Sannfinländarna någorlunda nöjda. Regeringsprogrammet stipulerar att “interna omplaceringar av asylsökande inom EU ska grunda sig på frivillighet från medlemsstaternas sida.”

Senare har inrikesminister Orpo också i rask takt drivit på hårt kritiserade åtstramningar av asylpolitiken, bland annat strängare regler för familjeåterförening.

Kritiken till trots har Orpo lyckats hålla både oppositionens och regeringspartiernas väljare relativt nöjda. Han rankades som bästa minister i Yles ministergallup i slutet av maj. Orpo var favorit både bland Socialdemokraternas och De Grönas väljare.

Ville inte kandidera för två år sedan

Till skillnad från sin motkandidat Alexander Stubb har Orpo vuxit upp i Samlingspartiet och känner det inifrån. Vissa kritiker har ändå undrat var hans ideologiska glöd och charm finns.

Orpo inledde sin politiska bana i början av 1990-talet i studentpolitiken vid statsvetenskapliga fakulteten vid Åbo universitet. Det började i ämnesföreningen och slutade på posten som generalsekreterare för Studentkårernas förbund.

Då Alexander Stubb blev vald till Samlingspartiets ordförande 2014 stödde Orpo hans motkandidat Jan Vapaavuori.

Orpo hade själv kunnat ställa upp i ordförandevalet men avstod. Motiveringen stavades “familjeskäl” men Orpo har senare berättat att han inte kände sig färdig för jobbet. Han skulle ha önskat sig regerings- eller EU-erfarenhet.

- Jag har aldrig eftersträvat något som jag inte har varit säker att jag klarar av att sköta, sade Orpo i Yle-intervjun.
Att bli vald till ordförande 2014 betydde i praktiken också att bli vald till posten som Finland statsminister.

Jobbade med ny fiskelag - fick stöd av Jasper Pääkkönen

Stilig abborre, fångad med svirvel.
Bildtext Som jord- och skogsbruksminister arbetade Petteri Orpo med omtvistade nya fiskelagen
Bild: Suomen Maastokuvaus

Då Samlingspartiet roterade ministerposter efter det förra ordförandevalet blev Petteri Orpo jord- och skogsbruksminister. Hobbyfiskaren fick ägna en stor del av tiden åt den nya och omdebatterade fiskelagen som trädde i kraft nu i årsskiftet.

Den debatterades hårt också här på svenska yles webb.

Orpo ville riva dammar för att rädda vandringsfiskar och stöddes av kändisskådespelaren och hobbyfiskaren Jasper Pääkkönen i sitt förslag att kraftbolag skulle bygga fiskpassager över sina dammar.

Den slutliga lagens syfte är att trygga fiskarnas naturliga reproduktion och goda fiskemöjligheter. Livskraftiga bestånd ska kunna fiskas hållbart medan svaga bestånd får starkare skydd.

Under sin tid som jord- och skogsbruksminister flaggade Orpo också för att slå ihop sitt ministerium och Miljöministeriet. Han hoppades att en sammanslagning skulle sätta stopp på de eviga motsättningarna mellan ministerierna.

Diskussion om artikeln