Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Centern är ett reformparti

Från 2016
Uppdaterad 11.06.2016 12:54.
Juha Sipilä
Bild: Yle

Centerns ordförande, statsminister Juha Sipilä, försvarade nedskärningspolitiken i sitt linjetal för partifolket i förmiddags.

Centerns ideologiska förebild, Agrarförbundets grundare Santeri Alkios ande är numera ofta närvarande närhelst partiet sammanträder.

Detta veckoslut får Alkio agera garant för åtstramningspolitiken som partiet tvingas till i regeringen.

Igår skickade Ilkkas f.d. chefredaktör Kari Hokkanen en giftig pil mot de som motsätter sig nedskärningar. Alkio sade minsann att man inte kan äta mer än man förtjänar.

Dagens Alkio-citat handlar om hur man måste rasera gammalt för att bygga nytt, "att kämpa för civilisation är att förinta det föråldrade".

Det är enligt Juha Sipilä ett bevis på att Centern alltid varit framåtsträvande.

Enligt Sipilä finns det mycket förnyelseskräck i samhället, att man inte får "röra något" och att inget får ändras.

- Det är inte alkioism. Låt oss se till att Centern förblir ett reformparti.

Centern präglar regeringens politik

Sipilä klippte av alla pikar om att Centerns bidrag till regeringspolitiken.

- Konkurrenterna påstår att de inte känner igen centern i regeringens beslut. Jag svarar: de känner inte till Centern.

Enligt Sipilä är regeringsprogrammets stomme taget direkt från Centerns valprogram av 2015.

- Vi ville systematiskt avveckla byråkrati och normer, vi ville införa försökspolitik. Vi talade redan innan valet om ett statligt aktiebolag för infrastrukturen.

Försiktig ekonomisk optimism

Sipilä tror att sju magra år nu är bakom landet. De goda nyheterna om tillväxttakten som ökat under våren, och speciellt konkurrenskraftsavtalet ger vind i seglen.

- Det finns väldigt få länder där man tillsammans kan avtala om ett sådant här konkurrenskraftshopp.

Inga patentlösningar på lantbrukens problem

Lantbrukspolitiken, Centerns traditionella hjärtefråga, klarar Sipilä av med ett par meningar.

Det finns knappt så mycket att säga eftersom lösningarna på de största utmaningarna, lantbrukets dåliga lönsamhet och EU:s sanktionspolitik mot Ryssland, inte ligger i partiets händer.

Sipilä nöjer sig med att försöka lätta på lånebördan för gårdarna.

Ingen ändring i Natofrågan

Sipilä vill inte hasta i säkerhetspolitiska frågor. Natoformuleringen i regeringsprogrammet står exakt som Centern vill ha det.

"Finland hör inte till någon militärallians, men upprätthåller en möjlighet att ansöka om Natomedlemskap."

- Den här formuleringen fungerar ännu bra.

Centern: ett rentvått parti

Igår sade avgående partisekreteraren Timo Laaninen att ett av hans mål har nåtts: att Centerns rykte är putsat efter de många oklarheterna och skandalerna under valfinansieringshärvan.

I dag kunde Sipilä strunta i att älta smutsiga interna penningaffärer och i stället uppträda som fläckfri partiledare som uppmanar de egna till hög moral.

- Jag kom till politiken för att ändra den politiska kulturen. Vi får inte förfalla till att förvränga de andra partiernas budskap. Vi har alla samma mål.

Alkio som slagträ

Centergrundaren Santeri Alkio (1862-1930) får som sagt allt mer uppmärksamhet i partikretsarna. Han var enligt reformivrarna en förkämpe för demokrati och egenbestämmanderätt. Hans ideologi grundade sig på individens eget ansvar i att försöka komma framåt i livet.

Men samtidigt kan också de som inte känner sig bekväma med allt för stora nedskärningar hänvisa till Alkios sociala patos. Enligt vissa källor var det Alkio som kläckte begreppet "köyhän asia", de fattigas sak.