Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partidag på utbytarbänken

Från 2016
Uppdaterad 12.06.2016 10:40.
Haglund håller linjetal vid SFP:s partikongress
Bild: Yle/Bengt Östling

Svenska folkpartiet accepterar inte regeringens utbildningspolitik. Jordbrukspolitiken är misslyckad, det märks att SFP inte är med i regeringen, sade avgående partiordförande Carl Haglund när han öppnade SFP:s partidag i Åbo.

- Resultaten lyser med sin frånvaro i regeringens politik. Det märks att SFP inte sitter i regeringen. Haglunds linjetal innehöll besk kritik.

Svenska folkpartiet samlas till partidag med en ovan ställning som oppositionsparti. SFP:s farhågor på förra årets partidag har besannats.

- Sällan har ett vallöfte brutits så krasst och brutalt som av den nuvarande regeringen då den meddelade om sina utbildningsnedskärningar. En begränsning av den subjektiva dagvårdsrätten, massiva nedskärningar inom utbildning och forskning. Listan på nedskärningar är lång, sade partiordförande Carl Haglund med adress Samlingspartiet.

Prioriterade värderingar behövs också i svåra tider

Det var ingen slump att SFP:s första interpellation på 84 år gällde utbildningen, sade Carl Haglund. Kunnande, utbildning, forskning och bildning är nyckeln till Finlands framgång.

Ordförande Carl Haglund fick balansera mellan konstruktiv politiker som tar ansvar för en borgerlig politik och arg oppositionspolitiker.

Han delade regeringens syn om att ekonomin bör anpassas. Men politiken handlar om värderingar, sade Haglund. Även under svåra tider är det möjligt att prioritera annorlunda.

Centerledning garanterar inte god jordbrukspolitik

Haglund kastade också en känga mot Centerpartiet och landsbygdsverket MAVI som inte klarar att betala ut EU-stöden i tid.

- Man skulle kanske tro att en Centerledd regering skulle göra sitt yttersta för våra bönder. Men nej. Jag undrar vilket liv det skulle bli om FPA:s olika stöd och bidrag skulle vara obetalda i månader, jämförde Haglund.

Regeringspartierna Centern och Samlingspartiet fick alltså mest kritik av Carl Haglund.

Sannfinländarna fick däremot ingen uppmärksamhet i den avgående SFP-ordförandens linjetal.

Lördagen innehöll också en sista valduell mellan de tre ordförandekandidaterna. Valet hålls på söndag. Då ska partidagen också ta ställning till det nya partiprogrammet, där ett ja till finländsk Nato-anslutning har fått mest uppmärksamhet.

Diskussion om artikeln