En bra plats är en delad plats
-En god plats responderar, talar till besökaren. Så är det med den mötesplats som nu skapats kring nygamla Bocks bryggeri i ”Bockens hörn” i Vasa, säger Håkan Andersson som länge intresserat sig för platsens betydelse.
Nu är Håkan Andersson glad över att det åter sjuder av liv kring bryggeriet, efter många års paus. Bocks bryggeri finns i stadsdelen Dragnäsbäck, som också utgör hans egen hemort sedan trettiofem år tillbaka. Då kom både Andersson och den lärarutbildning han basade över till Vasa.
När Bocks bryggeri nu återuppstått är det i form av ett mikrobryggeri. Stora mässingsfärgade pannor och tankar delar dessutom utrymme med pub och konferensutrymmen, där gamla tegelväggar, finländska träslag och stenmaterial getts en hedersplats. Här finns en tanke bakom allt, inget har kommit till av en slump.
Det sjuder av liv i utrymmena. Under lunchen som serveras i puben samlas arbetare från byggen och vägarbeten i närheten, en parant kvinnlig minister på Vasabesök skymtar förbi och under föreläsningar och kvällssitsar byggs nätverk med många samarbetspartner. Det här är ett utmärkt ställe att utgå ifrån om man vill diskutera platsens betydelse.
Förebild från Silicon Valley
-Fysiska platser, liksom människor, fungerar bara om det har en mental geist i sig, säger mannen bakom Bocks bryggeri, entreprenören Sture Udd. Det här bryggeriet råkar befinnas sig på en plats som har en stor historisk geist bakom sig och som också kan ha det i framtiden.
För att förklara vad han är ute efter att skapa kring bryggeriet, så jämför Sture Udd med restaurangen Walker's Wagon Wheel i Silicon Valley.
-Tittar vi på var saker tog fart i Silicon Valley så var det inte på Stanford University eller på IBM:s forskningsanläggning, utan det var på kvällarna på Walker's Wagon Wheel.
Tanken är att puben, mötesutrymmena och hela den här samlingspunkten ska bli som ett Walker's Wagon Wheel för hela Västra Finland. Första steget är att få en samlingsplats till stånd, dit olika aktörer gärna kommer och på lång sikt vill Sture Udd skapa ett omfattande kunskapscenter. Ambitionen är att sikta högt och inte känna sig underlägsen varken New York eller London.
Ett irrande om platstillhörighet saknas
Att det lönar sig att ta tillvara på den fysiska miljön i vilken vi finns, anser också Håkan Andersson.
-Då blir du medveten om eventuella kritiska perspektiv på hur vi handskas med viktiga miljöer i vår omgivning. Där har vi varit lite aningslösa många gånger.
Håkan Andersson hänvisar till Jakobstadsfödde sociologen Johan Asplund och hans verk Tid, rum, individ och kollektiv från 1983, som ger ord och begrepp för hur vi kan handskas med platskänsla och platslöshet.
-Vi har en starkt framåtriktad kultur, det är utveckling som gäller och då blir man inte så uppmärksammad på vad man kunde bära med sig. Det förflutna och utveckling är inte varandras motsatser, det förflutna är angeläget för framtiden.
-Enligt Asplund saknar platslösa människor empati för sin omgivning. Platslöshet leder, som andra värdegrunder som man kan sakna, till ett irrande. Där du bor och finns har ingen betydelse. Du kan också vara platslös i en annan bemärkelse, som i etiska frågor. Men har du däremot ett förhållningssätt till platserna, skapas ett empatiskt förhållningssätt till världen överhuvudtaget, säger Håkan Andersson.
Platsen viktig för existensen
-Var och en väljer sina platser, beroende på varifrån man kommer och vad man håller på med, men jag tror att det är oklokt att förbise sina platser. Se dig omkring, ta tillvara där du går och där du finns. Det tror jag är viktigt för människans existens.
Och det är ju så Sture Udd har gjort i "Bockens hörn”.
- Nu kommer folk hit och trivs, säger Håkan Andersson. Platsen är bejakande och det är också en social plats. Här möts man, här lever traditionen som ger själ åt platsen. En god plats är dessutom alltid gemensam, det är flera som upplever och delar den. Finns inte den här känslan, så avtar platsens betydelse.
Hör mer om platsens betydelse här i Kulturmagasinet!
