Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sångfesten förenar och förvånar

Från 2016
sångare i Arbetets Vänners kör i Lovisa
Bildtext Sten Staffans, Kristina Lohman, Kristina Frejborg och Nils-Erik Frejborg.
Bild: Yle/Bertil Blom

1800 sångare och musiker kan inte ha fel. Samtidigt är den här siffran lägre än under tidigare sångfester.

Raseborgs manskör på sångfesten i Karleby 2016
Bildtext Raseborgs manskör
Bild: Yle/Bertil Blom

Den finlandssvenska sång- och musikfesten ordnas vart femte år och idén är att förena alla de amatörsångare och -musiker som vecka ut och vecka in övar sin egen repertoar på sin egen hemort. Och visst förenar sångfesten. Karlebys gator och torg har den här helgen fyllts av människor som antingen är på väg att uppträda eller på väg att lyssna på andra.

Långt från Lovisa till Karleby

Men det kan kännas långt till Karleby om man är bosatt i Lovisa eller Mariehamn. Därför är ålänningarna färre till antalet den här gången. Men från Lovisa kommer bland andra fyra medlemmar i Arbetets Vänners kör: Sten Staffans, Kristina Lohman, Kristina Frejborg och Nils-Erik Frejborg.

Repertoaren har fått en del kritik för att dels vara för svår och dels ha för stark betoning på operakörer. Men lovisaborna medger att osäkerheten på den första övningen nu har gett vika för en större säkerhet inför själva konserten. Övning ger färdighet. Och de gillar egentligen repertoaren fastän Nils-Erik Frejborg inte tycker att man ska behöva sjunga på sex olika språk på en konsert.

Jeppo Ungdomsorkester
Bildtext Jeppo Ungdomsorkester
Bild: Yle/Bertil Blom

Ny musik har sett dagens ljus

En sångfest är inte bara megastora körkonserter. Speciellt i år har man satsat på intima konserter av hög kvalitet och på flera nyskrivna verk. Musik av Cecilia Damström, Tobias Tåg och Raoul Björkenheim har sett dagens ljus de här dagarna och proffsensembler som Helten Brass har fått fungera som inspiratörer för dem som tar sina första stapplande steg på blåsmusikerbanan.

Möten och konfrontationer

Dirigenten John Storgårds är den som är konstnärligt ansvarig för sångfesten den här gången och han betonar att det är viktigt med hälsosamma möten och konfrontationer mellan amatörer och proffs, mellan generationer och mellan olika språkgrupper. Konservativt och nytt sida vid sida.

John Storgårds backstage på Sångfesten i Karleby 2016
Bildtext John Storgårds backstage under sångfesten
Bild: Yle/Bertil Blom

Mindre är mer

Att få till en stor sång- och musikfest som tillfredsställer alla är en svår nöt att knäcka. Men kanske man är på god väg. I Karleby har man krympt dagarna till tre, fredag till söndag, och man har inte låtit alla små körer och grupper ha egna konserter. Det fungerar. Då sångfesten hölls i Åbo för fem år sedan var konserternas antal alltför många, vilket gjorde att publiken inte räckte till. Nu med färre konserter har alla haft en möjlighet att lyssna på andra och ta till sig nytt.

medlemmar i Närpes Skolmusikkår
Bildtext Medlemmar i Närpes Skolmusikkår
Bild: Yle/Bertil Blom

Flera av konserterna som bandades i Karleby sänds i Radio Vega i "Konserten" på ti 14.6 och 21.6 kl.21.05

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln