Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tobias Tåg visar hur ett solo ska dras

Från 2016
Tobias Tåg från bandet Thoby Loth
Bildtext Tobias Tåg.

Tobias Tåg gör ingenting halvdant. I sin nya singel sjunger han och spelar samtliga instrument själv. Musikvideon är inspirerad av The Revenant och inspelad i hemtrakterna i Pörtom.

Sedan julen har Tobias jobbat aktivt med sitt nyaste soloprojekt, och nyligen släppte han sin singel "When the heart calls". Men varför göra allting själv?

– Grundmålet var att jag ska komma utanför min comfort zone och utvecklas. Att våga göra det helt enkelt. Och min filosofi är att jag vill göra det väldigt bra om jag väl gör det, jag vill inte göra något halvdant.

Rätt känsla hittades i hemtrakterna

Musikvideon är inspelad under två dagar i Tobias hemtrakter i Pörtom och vid Valsberget. Inspelningsplatserna valdes med omsorg för att matcha den drömmiga atmosfären man ville förmedla – men den lantliga charmen har också sina nackdelar.

– Det första jag gör när vi ska ta oss till filmplatsen är att köra ner min Audi i leran. Den sjönk ner helt och hållet och vi måste försöka dra upp den med en liten Honad jazz. Det gick inte så bra.

När man ser de storslagna vyerna i musikvideon är det svårt att tro att den är inspelad på en liten ort i Österbotten, särskit scenerna som visar vad som ser ut som höga berg.

– Jo min kompis var nog väldigt skeptisk till att vi skulle hitta något berg. Men det är fråga om kanske 25 meter höga klippor, just och just så att man ser över träden. Men det är väl då resten är så platt så ögat kanske luras lite.

Ökad förståelsen för musiken

Tobias inspireras mycket av mytologi, historia, natur – och inte minst fantasy. När han och hans band Thoby Loth först började göra musik med fantasy-vibbar hörde genren fortfarande till en subkultur. I dag när serier som Game of Thrones har erövrat gemene mans hjärta har också förståelsen för Tobias musik ökat.

– I dag behöver jag inte förklara mig lika ofta. Tidigare var det många som sa att de nog inte riktigt förstår vad det är jag håller på med. Jag tror folk nuförtiden har bättre referenser.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln