Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: Etablissemangets revansch fällde Stubb

Från 2016
Uppdaterad 11.06.2016 22:33.
Göran Djupsund är ny rektor för Åbo Akademi i Vasa.
Bildtext Statsvetare Göran Djupsund.
Bild: Yle/Anna Ruda

Det var ingen stor överraskning att Petteri Orpo slog ut Alexander Stubb i Samlingspartiets ordförandeval. Så säger statsvetare Göran Djupsund, som bedömer att det är besvikna anhängare av Jan Vapaavuori som agerade nu.

- Det är partietablissemanget som slår tillbaka, de som stödde Vapaavuori i förra ordförandevalet mot Stubb. Det är den mera etablerade delen av partiet som fick Stubb utbytt mot en man som man har större tillit till. En som har arbetat 24 år i partiet och som man vet var man har.

Orpos seger har alltså sina rötter i partiordförandevalet i Lahtis för två år sedan, då Jan Vapaavuori något överraskande föll ur redan i första omgången. Den gången tog Stubb hem segern, i och med att han besegrade motkandidaten Paula Risikko i den andra omgången.

Orpo är en kabinettens man

Göran Djupsund anser att den stora skillnaden mellan Stubb och Orpo ligger i hur de agerar utåt.

- Bilden utåt är väldigt olika. En med ganska låg profil, en med en hög profil, som är lite mera modern och internationellt inriktad. Petteri Orpo är mera “inrikespolitikern”. Lite tillspetsat kan man säga att han är kabinettens man, medan Stubb är mera talartribunernas man.

När det gäller att leda Samlingspartiet menar Djupsund att det är ett stort frågetecken om Orpo och Stubb egentligen skiljer sig från varandra.

- Petteri Orpo har lovat att han ska se till att stödet för partiet stiger, men jag ser inte riktigt på vilka punkter han skulle vara bättre i det här hänseendet än Alexander Stubb. Stubb har gjort ett bra jobb

"Kasta inte Stubb på sotippen"

Göran Djupsund anser att det skulle vara klokt av den nya partiledaren att beakta det stöd rivalen Stubb har bland partifolket, trots förlusten.

- Är Orpo smart så försöker han hålla Stubb i en möjligast synlig position. Han fick ändå en stor andel av samlingspartisternas röster, då kan du inte kasta honom på soptippen. Jag tror själv att det skulle vara klokt att ha Stubb kvar som nån typ av minister.

Alexander Stubbs försäkran före partiordförandevalet om att det oberoende gäller att dra åt samma håll övertygar inte Djupsund.

- Samlingspartiet är på ett visst sätt delat nu, det kommer man inte ifrån. Det finns en liten, liten risk att de väljare som har legat närmare Stubb - med det mer moderna, urbana, värdeliberala stuket - flyr. Jag tror inte att alla dom jublar över Orpos seger. De ska hållas kvar på något sätt, annars ligger De gröna som ett lockande alternativ.

Diskussion om artikeln