Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern föryngrade partiledningen

Från 2016
Uppdaterad 11.06.2016 21:13.
Centerns ordförande Juha Sipilä.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Statsminister Juha Sipilä, 55, fortsätter som väntat som partiordförande för Centern. Valet var givetvis enhälligt, Sipilä hade ingen motkandidat. Centern valde även nya viceordföranden och en ny partisekreterare.

Centerstämman och Sipilä tog avsked av den gamla partitoppen på partikongressen i Seinäjoki. Vice ordförandena Anu Vehviläinen och Annika Saarikko kandiderar inte för återval, och också partisekreterare Timo Laaninen lämnar sin post.

Timo Laaninen tog ett tårfyllt avsked, och spelade för kongressdelegaterna Piia Viitanens version av Jaakko Löyttys sång, eller psalm, Kahden maan kansalainen (Medborgare i två länder).

Budskapet är ungefär "även om vandringen är besvärlig orkar jag ännu hoppas". Timo Laaninen är snart klar med sina studier i teologi.

Videon utgör inbjudan till den stora väckelsesamlingen i Vanda senare i sommar.

Rehula, Kulmuni, Kurvinen vice ordförande

Omsorgsminister Juha Rehula var den enda i den forna vice ordförandetrion som ville fortsätta. Han fick förnyat förtroende, och flest röster i valet.

Juha Rehula i svart kostym och lila slips.
Bildtext Juha Rehula.
Bild: Jouni Harala

I partiorganet Suomenmaa lyfter 52-åriga Rehula fram digitaliseringen och utbildningen som framtida satsningar för Finland.

Juha Rehula som har fått kritik för att han inte i tillräckligt hög grad har åkt ute på fältet lovade göra det, och lovade också att partifolket får tala till punkt, nu tänker han inte avbryta dem

Kunskaperna i svenska i den nya partitoppen vilar på Katri Kulmunis unga axlar. 28-åringen från Torneå gick med dunder och brak in i riksdagen i det senaste riksdagsvalet.

Katri Kulmuni i ljust hår i tröja med svartvit-blommigt tryck.
Bildtext Katri Kulmuni.
Bild: Jaakko Martikainen/Centerns bildbank

Kulmuni som är den enda kvinnann i partipresidiet de följande två åren är ordförande i Samfundet Finland Ryssland sedan år 2015.

Kampen om den tredje vice ordförandepsoten blev som väntat hård. Österbottniska juristen och riksdagsmannen Antti Kurvinen, 29, slog lite överraskande riksdagskollegerna Hannakaisa Heikkinen och Anne Kalmari.

Antti Kurvinen.
Bildtext Antti Kurvinen.
Bild: anttikurvinen.fi

Jouni Ovaska partisekreterare

Till ny partisekreterare valdes Jouni Ovaska, 29-årig klasslärare från Tavastkyro. Jouni Ovaska är ordförande för Centerns partifullmäktige och arbetar just nu som medarbetare till vice talman Mauri Pekkarinen.

Partisekreterarvalet avgjordes i en andra omgång mellan Jouni Ovaska och Mari Kokko. Sami Kilpeläinen, Riikka Pirkkalainen och Olli Riikonen blev utslagna i den första omgången.

Ovaska menade att om han klarar av den fart med vilken Pekkarinen sköter ärendena månne han inte klarar av partiet också.

En leende Jouni Ovaska i ljusblå skjorta och mörk kostymrock.
Bildtext Jouni Ovaska.
Bild: Centerns bildbank

Då partiorganet Suomenmaa ber honom måla fram sitt Centerparti då nästa riksdagsval 2019 går av stapeln koncentrerar han sig i hög grad på parti- och organisationsarbetet. Utbildningen ska locka nya partimedlemmar, debatter om landskapets ärenden ska föras i nya landskapsakademier.

Ovaska vill också se till att de nya aktivisterna får tillgång till den tysta kunskapen om programarbetet, fältarbetet och valarbetet. Den här mentorverksamheten förenar partiveteranerna och de nya partimedlemmarna.

Ovaska satte upp som mål att Centern är det största partiet i nästa kommunalval.

Diskussion om artikeln