Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardrömssviten lever – England chockat i stopptidsdrama

Från 2016
Uppdaterad 12.06.2016 00:07.
Rameem Sterling och Artem Dzjuba, EM 2016.
Bildtext Rameem Sterling och Artem Dzjuba i en av många närkamper under matchen i Marseille.
Bild: Rex Features/All Over Press

Englands EM-premiärspöke lever fortfarande. Roy Hodgsons Three Lions såg ut att ha knäckt Ryssland, men på stopptid bet historien engelsmännen i baken.

0–1 mot Jugoslavien 1968, 1–1 mot Belgien 1980, 0–1 mot Irland 1988, 0–0 mot Danmark 1992, 1–1 mot Schweiz 1996, 2–3 mot Portugal 2000, 1–2 mot Frankrike 2004 och 1–1 mot Frankrike 2012.

Det där är inga slumpmässiga resultat som har dammats av och plockats ur arkivet. Det är Englands åtta EM-premiärer genom tiderna. Fyra kryss och fyra förluster var alltså engelsmännens nattsvarta saldo inför lördagens dust mot Ryssland.

Allt före matchstarten kantades av kravaller och våldsamheter under flera dagar på Marseilles gator mellan supportrarna. När det väl var dags för spel på Stade Veldrome och fansen hade fått vråla sig igenom nationalsångerna, blåste Roys Boys på med full effekt för att rusa ifrån sitt förflutna.

Lallana brände lägen

Den engelska förbundskaptenen Hodgson valde att starta med Leicesters målkung Jamie Vardy på bänken. I stället körde Three Lions med en offensiv trio bestående av Raheem Sterling, Harry Kane och Adam Lallana.

Speciellt Lallana hade ett par vassa lägen att spräcka Igor Akinfejevs nolla. Båda skotten från Liverpoolspelarens högerfot gick utanför och det var mållöst i paus.

Trots de missade chanserna försökte England åtminstone. Båda ytterbackarna fyllde på konstant och det gav ett stort övertag. Ryssland hade inte ett vettigt, organiserat anfall på 45 minuter och då är det också knepigt att skapa målchanser.

Dele Alli, Eric Dier och Wayne Rooney.
Bildtext Dele Alli och Wayne Rooney ansluter till Eric Diers (i mitten) måljubel.
Bild: EPA

Ville kröna drottningens födelsedag

I omklädningsrummet kom ryssarna på att det behövs lite anfallsspel också för att vinna en fotbollsmatch. Laget skakade fram ett par fasta situationer efter paus och där är ett storvuxet ryskt lag alltid lurigt.

Samtidigt försökte England desperat hitta vägar för att kröna den brittiska drottningen Elizabeth II:s födelsedag med full pott.

Med knappt tjugo minuter kvar på uret hittade England rätt. Tottenhams defensive mittfältare Eric Dier, som gjorde tre mål under Premier League-säsongen, skruvade läckert in en frispark från ungefär tjugo meters avstånd. Skottet var hårt och välplacerat – målet kom lägligt och var viktigt för engelsk del.

På stopptid hann historien ändå ikapp engelsmännen, som såg ut att ha segern som i en liten ask. Vasili Berezutskij nådde högst i en luftduell och chockade England. Den ryske mittbacken nickade in kvitteringen med matchens sista målchans.

Därmed lever Englands dystra premiärsvit vidare – och efter en omgång ligger favoriten inte etta i grupp B.

I stället är det Wales som leder grupp B. England och Wales möts den 16 juni. För Rysslands del väntar Slovakien den 15 juni.

Resultat:

England–Ryssland 1–1 (0–0)
Mål: Eric Dier 1–0, Vasili Berezutskij 1–1.

Diskussion om artikeln