Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo ställer krav på Sipilä och Soini

Från 2016
Uppdaterad 12.06.2016 13:35.
Petteri Orpo (Saml)
Bild: All Over Press

Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo ställer villkor för fortsatt regeringsmedverkan. I sitt första linjetal fokuserade Orpo bland annat på sysselsättningen och den krympande medelklassen.

Petteri Orpo inledde sitt linjetal på partikongressen i Villmanstrand med att tacka för det förtroende han har fått av majoriteten vid partimötet. Han klämde också in en kort hälsning på svenska innan talet tog vid. Sedan var det dags för några försonande ord till det splittrade partifolket:

- Tack till er alla som har stött mig. Men jag lade nog märke också till er som kampanjade för andra kandidater och jag respekterar er besvikelse.

Efter det koncentrerade sig Orpo på att beskriva ett hurudant Finland han och Samlingspartiet vill ha. Det handlade långt om förmågan att förnyas och om att stärka sysselsättningen.

- Det enda sättet att upprätthålla välfärdssamhället är att förnyas. Om vi stannar upp och stagnerar förlorar vi arbetsplatser och mister förmågan att ta hand om de svagaste i samhället. Förändringar är inte ett nytt fenomen. Hur skulle det ha gått om vi inte hade lyckats förändra oss under tidigare omvälvningar?

"Medelklassen hotar krympa"

Petteri Orpo slog fast att det är viktig att värna om medelklassen, som med sin köpförmåga och sina skatter betalar för välfärdstjänsterna till alla. De rikaste nämnde han inte.

- De som betalar skatt och upprätthåller välfärdssamhället minskar i Norden. Utan en stark medelklass klarar vi oss inte, då har vi ett tudelat samhälle och det vill jag inte se.

Vi får ändå inte stänga ögonen – och framför allt våra hjärtan – för fattigdomen i vårt land.

― Petteri Orpo

Orpo omfamnade inte enbart de egna utan menade att han vill se Samlingspartiet som hela Finlands parti. Partifolket utbrast i applåder när den nyvalda ordföranden började tala om de svagaste i samhället.

- I Samlingspartiet har vi fokuserat väldigt lite på de fattiga. Vi får ändå inte stänga ögonen – och framför allt våra hjärtan – för fattigdomen i vårt land.

Regeringssamarbetet fortsätter, men inte till vilket pris som helst

I den del av linjetalet som Orpo ägnade åt det mer aktuella politiska läget, slog han ett slag för städerna, kanske som en liten känga mot statsministerpartiet Centern.

- Det är inte lönt att kämpa mot urbaniseringen. Landskapen ska visserligen hållas vitala, men inte med mera stöd. Det vi i stället behöver är mera företagande.

Petteri Orpo sa att han och partiet är beredda att samarbeta på bred front i Finland, och i den nuvarande regeringen. Men inte till vilket pris som helst:

- Det avgörande är de beslut regeringen fattar hädanefter. Vårdreformen, utbildningsreformen måste ros i hamn. Vi har inte kommit tillräckligt långt än. I budgetrian i augusti måste det fattas fler beslut för att nå upp till målet om 110 00 nya jobb.

Det är inte lönt att kämpa mot urbaniseringen. Landskapen ska visserligen hållas vitala, men inte med mera stöd.

― Petteri Orpo

Orpo kommer nästa vecka att förhandla med sina partiledarkolleger; statsminister Juha Sipilä (C) och utrikesminister Timo Soini (Sannf), för att komma överens om hur man går vidare.

- Att öka sysselsättningen är Samlingspartiets främsta mål. Vi håller fast vid att det ska vara möjligt att sluta lokala avtal om löner och arbetsvillkor i företagen. Det här måste vi vara överens om. Beskattningen för arbetet måste lindras med upp till en miljard euro inom den här regeringsperioden.

Samlingspartiet prutar inte heller på sina krav vad gäller vårdreformen, sa Orpo:

- Det blir ingen landskapsreform, i fall vi inte förverkligar valfriheten i vården.

Rungande applåder för engelskan

Samlingspartiets nya ledare tangerade också utbildningsfrågor, som han sade sig känna varmt för. Han berömde sin partikamrat undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen för det arbete hon har gjort inom utbildningssektorn. Grahn-Laasonen har kritiserats hårt av oppositionen och sakkunniga för nedskärningarna.

- Mina bägge föräldrar är lärare och jag värdesätter utbildningen. Jag vill att lärarna i det här landet ska ha verktyg att upprätthålla vår höga utbildningsnivå. Vi ska sträva efter att elever kan börja lära sig det första främmande språket redan från första klass, eller till och med tidigare. Alla barn och unga i Finland ska ha möjlighet till minst en hobby, oberoende av familjens inkomster.

Petteri Orpo, som själv inte är känd för sina språkkunskaper, talade engelska under den del av talet som handlade om utrikes- och säkerhetspolitik. Det fick han rungande applåder för av sin trogna publik.

Positivt mottangade bland partifolket

Orpo är ingen direkt folkuppviglare, utan håller sig till traditionella former. Hans första linjetal ansågs vara sakligt och det fick ett i huvudsak positivt mottangade bland partifolket i Villmanstrand.

På kongressen i Villmanstrand 12.6.2016
Bildtext Juha Silander var nöjd med talet.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Juha Silander var nöjd med det Orpo sa om att partifolket ska vara enat. Men är det månntro möjligt att ändra på styrkeförhållandena i regeringen?

- Jag tror inte det. Samma linje hålls nog i regeringen, men en del små ändringar kan det säkert bli.

Veteranpolitikern Kimmo Sasi var för första gången på över 30 år officiell mötesdelegat. Han beskriver Orpos tal som traditionellt.

- Det mest väsentliga var att det inte blir någon förvaltningsreform utan den här valfriheten.

Orpo valdes till ordförande på lördagen då han segrade över Alexander Stubb i den andra omgången i ordförandevalet. Petteri Orpo kommer att ta över posten som finansminister efter Alexander Stubb.

Diskussion om artikeln