Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Entusiastisk Matti Vanhanen Centerns presidentkandidat

Från 2016
Matti Vanhanen (C)
Bild: Yle/Henrietta Hassinen

Utan stora åthävor, högtidliga ceremonier och inför en morgonsömnig centerstämma valdes Matti Vanhanen för andra gången till partiets presidentkandidat.

Om Vanhanen år 2006 var en motvillig kandidat kan man den här gången tala om en kandidat som brinner för uppdraget. Om verbet brinna överhuvudtaget kan förknippas med lite stela Vanhanen så är det utrikespolitiken han brinner för.

Som ordförande för riksdagsgruppen har Vanhanen inte alltid varit så intresserad av turerna i dagspolitiken. Nu slipper han ifrån det tråkiga vardagslunket och kan visionera med hela världen som sitt fält.

Paasikivi-Kekkonen-linje i modern tappning

Och både visioner och den genom historien röda tråden i utrikespolitiken var prominenta i talet som Vanhanen höll efter valet.

Utgående från den egna familjehistorien exemplifierade han med karelarna, som började bygga nytt och inte föll in i en anda av hat och bitterhet.

Vanhanen tog än en gång avstånd från rasism och att de nationella symbolerna utnyttjas för att avsiktligt uppegga fördomar och aggressioner. Och uppmanade andra presidentkandidater att göra likadant.

I ett historiskt svep från Paasikivi till Kekkonen underströk Vanhanen att utrikespolitikens kärna alltid har varit att bevara rörelseutrymmet, och inte låta sig förblindas av eller snubbla på konjunkturerna.

Därför betonade Vanhanen vikten av också bilaterala relationer med Ryssland. Ömsesidigt förtroende är det högsta ting som kan finnas mellan stater

Svagt EU gynnar inte Finland

Brexit, ett brittiskt utträde ur EU, får följder också för Finland. Det leder till ett svagare EU, med maktkoncentration till Paris och Berlin, och minskar Finlands möjligheter att påverka närområdets utveckling.

- I ett sånt Europa vore Tyskland starkare än tidigare. I norr vore konstellationen än en gång Ryssland, Tyskland. Det är klart att för Finland är det bäst med en europeisk union med handlingsförmåga, sa han.

Ett medlemskap i Nato stöder Vanhanen inte, och vill att både Sverige och Finland står utanför alliansen.

Afrikastrategi hindrar migrationsvåg

Vanhanen kastar också blickarna mot Afrika, för barnens skull. Europa behöver en ambitiös Afrikastrategi som ger världsdelen en framtid och förhindrar en migrationsvåg likt den till Amerika för drygt hundra år sedan

- Det lyckas inte med ett noll-komma-tänkande, storleken på biståndet. Det som avgör är investeringar av det europeiska, amerikanska och kinesiska näringslivet. Vi behöver en afrikansk Marshallhjälp, sa Vanhanen.

Han drog en parallell till Vietnam. Biståndet ledde inte till ett uppsving, det skedde när globaliseringens marknadskrafter upptäckte landet.

"Utrikespolitik tillsammans"

Frågan har länge varit utgående från vilken position Matti Vanhanen kommer att operera. Att Vanhanen lämnar gruppordförandeposten har länge varit klart, och det sker om en dryg vecka.

Vanhanen fortsätter åtminstone som ordinarie medlem i riksdagens utrikesutskott. En teori har varit att utrikesutskottets ordförande Antti Kaikkonen byter uppdrag med Vanhanen.

Antti Kaikkonen har ändå länge stretat mot de planerna.

Matti Vanhanen driver sin kampanj under devisen utrikespolitik tillsammans. Även om han omedelbart inleder sin turné till centerkammare runtom i landet börjar den egentliga kampanjen på senhösten 2017.

Diskussion om artikeln