Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

50 dödades i masskjutning i Florida - IS tog på sig dådet

Från 2016
Uppdaterad 12.06.2016 23:37.
Flera skadades i skottdrama på nattklubb
Bild: UNIVISION FLORIDA CENTRAL / HAN

Minst 50 människor har dödats och 53 skadats i ett skottdrama på gayklubben Pulse Club i Orlando, Florida. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen efter att han hållit flera människor som gisslan i flera timmar. Terrororganisationen Islamiska Staten har tagit ansvaret för dådet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att terrororganisationen Islamiska Staten via sin egna nyhetsbyrå meddelat att de tar på sig ansvaret för masskjutningen i Orlando.

En del av de skadade är fortfarande i kritiskt tillstånd. Sex kirurger har kallats in för att sjukvårdspersonalen ska klara av alla operationer.

BBC skriver att masskjutningen är den värsta i USA:s närhistoria.

Dödssiffran efter dådet på nattklubben överstiger offerantalet efter skjutningen vid Virginia Tech University år 2007. Då dödades 32 personer.

Tidigare sades det att 20 personer avlidit. Det tog en lång tid innan man kunde gå in i byggnaden eftersom man misstänkte att det fanns sprängladdningar inomhus.

- Det är fruktansvärt, 50 offer på samma ställe, i samma skjutning. Det är en av de värsta tragedierna vi har sett. Det fanns fler offer inne än vi först trodde. Först när det var tryggt för oss att gå in efter att vi fastställt att det inte fanns sprängämnen där, först då märkte vi hur många offer det verkligen fanns där inne, säger polischefen John Mina.

Undantagstillstånd råder i Orlando, meddelar stadens borgmästare Buddy Dyer.

En polis skadades i ansiktet under en skottväxling med gärningsmannen. Enligt polisen i Orlando räddades polisens liv på grund av hans hjälm.

Skottlossning utbröt tvåtiden på natten

Tvåtiden på natten, strax före stängningsdags utbröt skottlossning mellan den tungt beväpnade attentatsmannen och en polis som arbetade på nattklubben.

Därefter tog sig gärningsmannen in i nattklubben på nytt, öppnade eld och barrikaderade sig sedan där inne tillsammans med tiotals människor som gisslan.

Då gisslandramat hade pågått i ungeför tre timmar inledde polisen en fritagningsoperation och gärningsmannen sköts ihjäl.

Skadade utanför Pulse Nightclub i Orlando
Bildtext Skadade utanför Pulse Nightclub i Orlando
Bild: EPA/UNIVISION FLORIDA CENTRAL

Antydan om islamistisk extremism

Polisen kallade först beskjutningen för ett "terrordåd", men man utreder fortfarande gärningsmannens motiv.

Under polisens första presskonferens frågade en av journalisterna om gärningsmannen hade några kopplingar till islamistisk terrorism.

- Vi har antydan om att individen har sympatier i den riktningen, svarade Ron Hopper från FBI, men han tillade att det ännu var för tidigt att säga något definitivt om mannens motiv.

I den andra presskonferensen var Hopper vagare.

- Just nu gör vi bara en allmän utredning, punkt. Vi avgör senare när vi har alla fakta om det officiellt är ett hatbrott, en terrorincident eller till och med ett våldsdåd. Vi är alldeles i början av utredningen och hur gärna jag än skulle vilja berätta allt vi vet kan jag inte säga något som inte är 100 procent säkert, för det är inte rättvist mot er.

Har förhörts tidigare

FBI har tidigare förhört gärningsmannen som varit misstänkt för att ha kopplingar till islamistiska rörelser. Han förhördes under åren 2013 och 2014.

Gärningsmannen befriades då, eftersom man inte hittade några bevis för kopplingarna. Han var inte heller längre på FBI:s lista för övervakning.

Gärningsmannen identifierad

Senare uppgav flera amerikanska medier att gärningsmannen identifierats som 29-årige Omar Mateen. En amerikansk medborgare av afghansk härkomst. Han ska ha saknat brottsregister och inte funnits på någon terrorlista.

Enligt vissa uppgifter ska gärningsmannen ha varit anhängare av terrorgruppen IS, medan andra säger att det är för tidigt att säga något om det.

Enligt NBC News ska gärningsmannen ha ringt nödnumret innan attacken och svorit sin trohet till ledaren av IS, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Myndigheterna har inte bekräftat uppgifterna.

Enligt FBI var gärningsmannen amerikansk medborgare född i New York.

Gärningsmannens pappa säger att dådet inte hade någonting med religion att göra.

Omar Mateen var beväpnad med ett stormgevär, en pistol och eventuellt någon form av sprängladdning.

Ett stort område runt nattklubben spärrades av och polisens bombgrupp sökte i omgivningarna. En explosion i området var enligt polisen en "kontrollerad explosion".

Cirka 320 personer befann sig på nattklubben, enligt Orlando Sentinel.

"Lägg er på golvet!"

CBS News har talat med Joshua McGill som befann sig på nattklubben med sina kompisar då skjutningen började. Han stod vid en bardisk nära dansgolvet.

Klockan två, då nattklubben så småningom skulle stängas hörde McGill och hans kompisar plötsligt skarpa ljud.

– Vi hörde tre hårda smällar och undrade vad som var på gång. Hörde ljuden till?

McGill berättar att ingen av dem såg gärningsmannen eller något annat.

– Sedan såg vi hur människorna började dyka ner mot golvet. Någon skrek: "Lägg er på golvet!", så vi dök ner mot golvet. Nära oss fanns en utgång till bakgården så vi kröp ut.

På bakgården funderade kompisarna på vad som egentligen pågick. Var det på riktigt eller var det ett skämt? Är det någon som skjuter fyrverkerier?

– Först lät ljuden inte som skott, men sen hörde vi fler, vi såg hur personalen och andra människor sprang.

Polisbilar med sirener anländer till nattklubben i Orlando.
Bildtext Polisbilar anländer till nattklubben.
Bild: EPA/ORLANDO POLICE /

McGill och hans kompisar sprang över en bilparkering och McGill gömde sig under en bil eftersom han inte visste om gärningsmannen var ute. Efter en längre tid kröp han bort från bilen och mot polisbilar. På vägen stötte han på en blodig man som han började hjälpa genom att binda såren med sin t-skjorta. Mannen hade skadats av tre kulor.

Till slut kom de till skyddsområdet och åkte därifrån till sjukhuset, där den sårade mannen fick hjälp.

– Då började min egen chock kännas. De tog mig in på kontroll. Jag hade blod överallt. Jag sade att jag var okej. Blodet kom från den sårade.

McGill har redan fått komma hem. Hans kompisar klarade sig också oskadda.

Dödsskjutning även i fredags

I fredags inträffade även en annan dödsskjutning i Orlando då sångaren Christina Grimmie sköts till döds när hon skrev autografer efter en konsert. Gärningsmannen tog livet av sig efter att han skjutit Grimmie, som avled av sina skador.

Enligt polisen ska det inte finnas någon koppling mellan dåden.