Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polska storstjärnan mållös – då fixade Milik historisk seger

Från 2016
Uppdaterad 12.06.2016 23:59.
Arkadiusz Milik.
Bildtext Arkadiusz Milik satte Polens 1–0-mål mot Nordirland.
Bild: EPA

Hur många trodde att Robert Lewandowski skulle avgöra Polens EM-premiär? De flesta. Så gick det inte. Hans anfallskollega tvingades förlösa Polen – och sydde samtidigt ihop landets första EM-seger.

Inför söndagens EM-dust mellan Polen och Nordirland fanns det bara en favorit. Nordirland tippas få vända hemåt från Frankrike med tre förluster i bagaget.

Polen jagade däremot sin första seger i ett EM-slutspel. Varken 2008 eller 2012 lyckades Polen vinna någon match. 2008 blev det ett kryss mot Österrike och fyra år senare misslyckades polackerna på hemmaplan. Det blev två kryss och uttåg efter gruppspelet.

Nu är laget en outsider i turneringen. I maj gick Finlands förbundskapten Hasse Backe till och med så långt att han utnämnde Polen till ett överraskningsland för guldet.

Milik brände jätteläge

Hur det blir med den saken återstår att se, men Polen fick åtminstone en segerkantad start på tredje försöket.

I Nice var det mållöst efter 45 minuters spel, en halvlek där Nordirland kröp hemåt med allt de hade. Nordirländarna spelade en defensiv och destruktiv fotboll, men Polen misslyckades med att överlista Michael McGovern.

Det bästa läget hade Arkadiusz Milik. Ajaxanfallaren, som gjorde 21 mål i Eredivisie den gångna säsongen, sopade sitt avslut från sex meter utanför. Hans balans var inte den bästa och skottet gick därför inte på mål.

Överglänste Lewandowski

Strålkastarljuset i Polens offensiv riktas i de flesta fall naturligt nog mot Robert Lewandowski. Bayern Münchens målspruta öste in mål i EM-kvalet och har en makalös säsong i södra Tyskland bakom sig.

I EM-premiären överglänstes han av Milik – och det hade Lewandowski garanterat inget emot. Polen fick igång sin andreanfallare och han fick i sin tur igång sitt målskytte.

Tidigt i den andra halvleken kom den polska utdelningen – och det var första halvlekens största polska målsumpare som tog revansch. Milik placerade snyggt in 1–0-målet.

Närmare 2–0 än 1–1

Resten av dusten var det närmare 2–0 än 1–1. Nordirland, som tog hem Finlands kvalgrupp till EM, hade inte mycket att komma med framåt.

I stället hade bland annat viktige mittfältaren Grzegorz Krychowiak ett fräsande skott som gick precis utanför.

De tre polska poängen ger laget strålande möjligheter att ta sig vidare till slutspelet. Den 16 juni spelar Polen sin andra gruppspelsmatch på Stade de France i Saint Denis mot Tyskland – ett Tyskland som Polen slog i kvalet. Samma dag lirar Nordirland sin andra match mot Ukraina i Lyon.

Resultat:

Polen–Nordirland 1–0 (0–0)
Mål: Arkadiusz Milik 1–0.

Diskussion om artikeln