Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Doldisen tysk hjälte – perfekta premiärsaldot intakt

Från 2016
Uppdaterad 12.06.2016 23:59.
Shkodran Mustafi och Jerome Boateng.
Bildtext Jerome Boateng tar rygg på Tysklands målskytt Shkodran Mustafi.
Bild: EPA

Det fanns frågetecken kring Tyskland inför EM – framför allt i backlinjen. Fjärdevalet Shkodran Mustafi blev svaret på frågan. Han tackade för förtroendet genom att avgöra.

Tyskland och mästerskapspremiärer brukar vara en finfin kombination. På 2000-talet har tyskarna aldrig förlorat en premiär i EM- eller VM-sammanhang.

Den sviten ville Jogi Löws Tyskland förlänga i söndagens sena match mot Ukraina i Lille. I samma veva skulle Löws mannar också försöka svara på frågor som funnits runt laget inför EM.

Både backlinjen och spetspositionen har varit frågetecken för tysk del. Där bak fick Jonas Hector och Benedikt Höwedes förtroendet på kanterna, Jerome Boateng och Shkodran Mustafi i mitten.

Speciellt Mustafis namn i startelvan kunde man stryka under. I småskadade Mats Hummels frånvaro var Antonio Rüdiger ett tilltänkt alternativ, men han gick sönder före EM. Ett tredje alternativ som Boatengs mittbackskollega var Höwedes, men valet föll alltså till slut på Mustafi. Det gjorde Löw helt rätt i.

"Ett kardinalfel"

Mustafi, som gjorde en stabil säsong i annars svajiga Valencia i Spanien, behövde inte ens tjugo minuter på sig för att svara på frågan varför han skulle starta. Toni Kroos slog en utmärkt frispark och Mustafi nådde högst bakom en bolltittande ukrainare. 1–0 till Tyskland när 19 minuter var spelat.

– Det var ett helt perfekt inlägg, men det ska också sägas att det där är ett försvarsmisstag. Ett kardinalfel, säger Yles expert Mikael Forssell.

Tyskland satte pricken över i för en stark start med fullträffen, men efter målet fick Ukraina allt mer att säga till om. Under den andra halvan av första halvlek skakade Ukraina fram lägen och bland annat räddade Boateng ett baklängesmål med en rensning på mållinjen.

Jerome Boateng.
Bildtext Jerome Boateng räddade ett ukrainskt mål på mållinjen.
Bild: EPA

Slutspelets bästa halvlek

Den första halvleken var hela EM-slutspelets mest underhållande så långt. Ukraina hade oväntat mycket offensiv kraft att trycka på med och Tyskland är som bekant alltid farligt framåt.

Efter paus fortsatte Tyskland att skapa en del lägen. Ju längre klockan gick, desto högre upp i plan klev ukrainarna också i sin press.

Emellanåt levde de regerande världsmästarna lite farligt när ett alltmer tröttkört Ukraina stressade i uppspelen, men på stopptid kontrade tyskarna raskt och inhopparen Bastian Schweinsteiger spikade tre planenliga premiärpoäng med sitt 2–0-mål.

– Jag är så lycklig över att göra det här målet. Det här betyder mycket för mig, säger Schweinsteiger som kommer från en skadefylld säsong i Manchester United.

Gruppfinal väntar i Saint Denis

Söndagens resultat i grupp C leder till att vi får en förmodad gruppfinal på torsdag. Både Polen och Tyskland vann sin match och de två möts på Stade de France i en het dust. I kvalspelet drabbade de samman – och då lyckades Polen trycka dit tyskarna en gång.

Ukraina fortsätter sitt EM mot Nordirland. Den matchen spelas också på torsdag.

Resultat:

Tyskland–Ukraina 2–0 (1–0)
Mål: Shkodran Mustafi 1–0, Bastian Schweinsteiger 2–0.

Diskussion om artikeln