Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Robban Hagnäs: Jag brukar säga att jag föddes i en rostig Peugeot

Från 2016
Robert Hagnäs med basgitarr i famnen
Bild: Privat/John Hagnäs

Enligt den gamla myten ska man bege sig ut mitt i natten till vägkorsningen, till The Crossroads, för att där göra upp ett avtal med djävulen själv för att få spelskicklighet och nå framgång i utbyte mot sin själ. Robban Hagnäs och Wentus Blues Band har haft sin replokal invid en vägkorsning i Ventus i Kokkola. Men ingen har sett hin onde och inte tycker bandets medlemmar att de nått någon större framgång heller. Men bandet har spelat troget överallt där de fått möjligheten och för att citera Robban: ”He ha no viri en gårr langan väg!”

Robban Hagnäs är musiker och basist i Wentus Blues Band som i år firar 30 år. Robban säger själv att han är född i Kokkola, uppvuxen i Kokkola och bor i Kokkola. Allra helst vistas han dessutom i Kokkola, det vill säga Karleby.

- Jag brukar säga att jag föddes i en gammal rostig Peugeot 404, säger Robban.

Robban Hagnäs har mer eller mindre vuxit upp i sin pappas gamla bilverkstad. I sitt sommarprat för han lyssnarna till en miljö med gamla bilar som svetsas och lappas ihop av en uppfinningsrik pappa. I verkstaden blir vi också bekanta med en brokig skara av kunder med roliga historier, minst sagt originella fritids- och samlarintressen samt söndriga bilar.

Ooooh baaaass!

Robban Hagnäs tar oss också ut i musikvärlden och de storheter och originella musiker han mött under årens lopp. Här finns det utrymme för pappans hornorkester, brödernas countrymusik och hur det kom sig att Robban övergav gitarren för att börja spela bas. Den musik som spelas i Robbans sommarprat har förstås också valts för att passa in i alla historier.

- Att få riva ut mullrande toner ur basen genom förstärkaren som får byxflaken att fladdra var något som jag fastnade för direkt och jag diggar det ännu i dag.

Att vara basist verkar dessutom fungera bra om man vill dra till sig kvinnornas uppmärksamhet, därom vittnar vissa anekdoter i Robbans sommarprat.

Eftersom Robban Hagnäs aldrig varit blyg av sig har han under årens lopp blivit bekant med många kända musiker och fixstjärnor på musikhimlen. I sitt sommarprat berättar han hur han fick gamla Rolling Stones-gitarristen Mick Taylor att ta flyget till Kronoby och åka ut på turné med Wentus Blues Band.

Mick Taylor spelar gitarr, Robban Hagnäs spelar bas.
Bild: privat/ Clas-Olav Slotte

Varje år får Robban också ett optimistiskt samtal från svenska Norrbotten: ”Hördu Robban, kan inte du ta och fixa så att ni kommer över och spelar med Eric Clapton på våran festival och sen drar vi och fiskar lite på kungens marker…”

- Jag kan inte annat än säga att jag ska se vad vi kan göra.

”The 47th street”

I sitt sommarprat tar Robban Hagnäs oss också med till Chicago. Det blir en musikalisk resa i bluesens mecka och ett besök hos Dave Myers, basist i The Aces. Hur taxiresan slutar till en stadsdel där man kanske inte borde vistas överhuvudtaget, i synnerhet inte om man kommer från Karleby och är vit, det avslöjar vi inte här, men både Robban och hans kompis fick sig en tankeställare och en lektion och insikt i rasismens skugga.

Wentus Blues Band. Medlemmmarna står på en brygga med hav i bakgrunden
Bild: privat

I augusti (2016) firar Wentus Blues Band 30 år med en stor fest och Robban Hagnäs, som varit med från allra första början, har också kommit fram till en egen, personlig insikt.

- Det är väl min uppgift här på jorden att resa runt, ordna konserter och spela bas. Jag antar att jag i de ungas ögon blivit en något besynnerlig profil precis som min pappa var och alla hans kunder i verkstaden.

Robban Hagnäs sommarpratar tisdagen den 2.8 kl 10.03 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också höra hans sommarprat på Yle Arenan eller ladda ner det som musikfri podcast.

Här är Vegas sommarpratare 2016

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln