Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Småskalighet trumf i världsarvet

Från 2016
Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Bildtext Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

Visit Vasas vd Max Jansson är inte nöjd med besökssiffrorna för Kvarkens världsarv. Men samtidigt tror han inte på någon större satsning i dagsläget.

Förra året hade Kvarkens världsnaturarv 340 000 besökare. Visit Vasas vd är inte nöjd med siffrorna.

- Nej, varför skulle jag vara nöjd med det? säger Max Jansson.

Han vill vara realistisk men tycker att allt under en halv miljon är lite. Samtidigt vill han inte att det ska bli en liknande situation som den i Rovaniemi.

- Där har de har så mycket besökare att de inte klarar av det, säger Jansson.

Internationella researrangörer på besök

För att locka fler turister till världsnaturarvet i Kvarken bjuds internationella researrangörer in för att bekanta sig med vad Kvarken har att erbjuda. Förhoppningen är att stora turistgrupper ska komma till Kvarkens skärgård.

Det hela handlar om ett intensifierat samarbete mellan Visit Vasa och Visit Finland, berättar Visit Vasas vd Max Jansson.

- Det vi kommer att satsa på är Visit Finland Arkipelag, alltså skärgården. Vintertid blir det mer Lappland och och sommartid skärgård, säger Jansson.

I dag måndag kommer en grupp på tio researrangörer till Vasa. De kommer bland annat från Berlin, Tokyo, Madrid, Moskva och Paris.

- Det är för att vidga vyerna och också för oss att lära oss vad turisterna vill ha. När researrangörerna kommer vet de att hotell kanske inte finns riktigt nära men när vi åker runt får de en bild av hur det ser ut.

Nära till Vasa

Vad det gäller hotell nöjer sig Jansson ganska långt med dem som finns att tillgå i Vasa, han tror inte på ett stort hotell i världsarvet.

- Ute i världen är man ganska van med att resa. Det är inte så långt mellan världsarvet och Vasa.

Marknadsföring är en del av vägen mot högre besökssiffror, menar Max Jansson. Men det måste också finnas något som får den som kommit hit att vilja stanna.

- Dessutom är vädret väldigt avgörande för upplevelsen.

Tre portar till världsarvet

Ett större Havets hus, eller ännu hellre en världsarvsport skulle kunna ge turisterna all information om vart de har kommit. Men Jansson nöjer sig inte heller med en informationspunkt.

- Jag tycker att vi ska ha tre världsarvsportar. En vid Replotbron, en i Vörå-Oravaistrakten och en i Molpe.

Han tror att det är rätt väg att gå för att dra mer folk.

Nätverk viktigt

I dagsläget tror inte Max Jansson att det är realistiskt med riktigt stora investeringar och satsningar, utan förespråkar istället att nätverket mellan de små aktörer som finns i dag blir ännu bättre.

- Vi har lyckats bättre och bättre med det här nätverket.

Nu är strategin att öka besökssiffrorna och också mäta resultatet av satsningarna

- För mig är det viktigt att veta att det ger resultat.

Diskussion om artikeln