Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pique avgjorde slutminutsdrama: "Var klasskillnad"

Från 2016
Uppdaterad 14.06.2016 09:30.
Gerard Pique.
Bildtext Gerard Pique nådde högst och avgjorde för Spanien.
Bild: Rex Features/All Over Press

Spanien var på väg mot en flopp i EM-premiären. Då fick mittbacken Gerard Pique nog, tog sig upp på topp och avgjorde i slutminuten. De är en av guldfavoriterna, säger Yles expert Jari Litmanen.

Spanien stormade in sommarens EM-slutspel med ett strålande EM-saldo. Under de åtta senaste åren har Spanien tagit elva segrar och kryssat en gång.

Med två raka EM-guld är Spanien redan historiskt. När Italien fick på pälsen i EM-finalen i Kiev för fyra år sedan gjorde spanjorerna något som inget land har gjort tidigare.

Ska La Roja fortsätta sin EM-dominans i sommar? Det ställer sig många frågande till. VM i Brasilien blev ett sällan skådat fiasko att repa sig från och i EM-genrepet mot blåbäret Georgien åkte Spanien på stryk. Vicente del Bosque har mycket att bevisa i Frankrike,

Efter EM-premiären mot Tjeckien återstår en del frågor som en hel kontinent har gällande de spanska chanserna att försvara sitt dubbla EM-guld i sommar – trots att det blev full pott.

Vicente del Bosque.
Bildtext Vicente del Bosque har en hel del att fundera på.
Bild: EPA

Cech fick slita

Drabbningen i Toulouse, den andra matchen i tuffa grupp D, blev precis som förväntat en spanskdominerad historia. Spanien rullade boll, Tjeckien jagade efter.

Efter en disciplinerad tjeckisk start sydde Spanien ihop ett par kanonlägen under slutskedet av den första halvleken. Arsenals stjärnmålvakt Petr Cech fick verkligen slita för att hålla nollan till paus.

I takt med att de tjeckiska utespelarna tröttnade, blev också det spanska övertaget allt kompaktare i den andra halvleken.

Petr Cech, EM 2016.
Bildtext Petr Cech var en jätte i Tjeckiens mål.
Bild: EPA

Pique matchhjälte

Kroatien tog full pott i sin match i söndags tack vare Luka Modrics drömmål. Med det resultatet bäddade kroaterna väl inför fortsättningen i tuffa grupp D.

Det visste spanjorerna om när matchen gick in i sista kvarten. Den spanska jakten på ett segermål blev allt intensivare och regerande mästaren bosatte sig på offensiv planhalva.

Med endast ett par minuter kvar till full tid spräcktes också Cechs nolla. Andres Iniesta stod för ett utmärkt inlägg och mittbacken Gerard Pique agerade avslutare. Barcelonamittbackens nick var helt otagbar för Cech, som inte fick speciellt mycket hjälp av sitt försvar.

– Det var en tidsfråga. Spanien hade flera lägen före målet. En fot eller en räddning hindrade dem, men till slut kom ett helt magiskt inlägg av Iniesta. Tjeckien krigade, men det var stor klasskillnad, säger Yles expert Jari Litmanen.

"En av guldfavoriterna"

Inte ens där var matchen spikad och klar. Vladimir Darida fick ett superläge att kvittera, men David De Gea stod för en svettig parad.

– Det var en viktig seger. Jag är nöjd med spelet. Vi hade tålamod, säger Pique.

Trots att segern satt långt inne anser Litmanen att Spanien kan gå hela vägen.

– Jag tycker de fortfarande är en av guldfavoriterna. De är redo för det, säger Litmanen.

Spanien fortsätter turneringen mot Turkiet på fredag i Nice. Samma kväll möts Tjeckien och Kroatien i Saint-Etienne.

Resultat:

Spanien–Tjeckien 1–0 (0–0)
Mål: Gerard Pique 1–0.