Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige undvek katastrof – självmål räddade blågult

Från 2016
Uppdaterad 13.06.2016 21:49.
Sverige firar.
Bildtext Sverige firar sitt mål mot Irland.
Bild: Rex Features/All Over Press

Sent ska syndaren vakna. Efter femtio urusla minuter kom Sverige ihåg att det skulle spelas fotbolls-EM. Det räckte till för att inte gå på en blytung förlust i premiären mot Irland.

Nyckelmatch. Måstematch. Möjligheternas match.

Nittio minuter fotboll kan ha många benämningar. Irland–Sverige, de två på pappret svagaste lagen i grupp E, var allt och inget samtidigt.

För första gången på fyra år steg det svenska herrlandslaget in till en mästerskapsmatch. De såg livrädda ut – trots att Sveriges enda riktiga superstjärna Zlatan Ibrahimovic på söndagens presskonferens sa att de andra bara skulle njuta och låta honom ta all press.

Svenska fans, EM 2016.
Bildtext På läktarna var det mycket blått och gult.
Bild: EPA

Tre irländska jättelägen

De första femtio minuterna skakade hela blågult som ett asplöv. Irland tryckte på med fysik, rakt spel och tydliga idéer framåt.

De gröna irländarna kunde plita ner tre kalaslägen före paus. John O'Shea såg lika otajmad ut som vanligt när han skulle raka in en boll i tomt mål, ständigt offensive vänsterbacken Robert Brady hade en projektil som ven över Andreas Isakssons ribba en stund senare och Jeff Hendrick smekte till slut ett skott i ribban.

Sverige? Fullständigt uruselt före paus. Spelarna såg virriga ut bakåt och i offensiven hände absolut ingenting. Ibrahimovic sattes aldrig i spel och chanserna lyste med sin frånvaro. Som grädde på moset tvingades högerbacken Mikael Lustig dessutom kliva av med en skada precis före paus.

"Väldigt fint mål"

Om det såg svettigt ut för Erik Hamréns Sverige i paus, blev läget allt mer utsatt ett par minuter efter kafferasten. Irland slog till reptilsnabbt och samtidigt som svenskarna såg bortkollrade ut klappade Wes Hoolahan till och satte matchens första fullträff.

– Det är ett väldigt fint mål, men Sverige hann aldrig orientera sig rätt i situationen, säger Yle Sportens expert Sebastian Strandvall.

Wes Hoolahan.
Bildtext Wes Hoolahan satte Irlands ledningsmål.
Bild: EPA

Hur idrottspsykologi fungerar är oklart, men att den är svåranalyserad är ett faktum. Det krävdes femtio värdelösa minuter, ett irländskt mål och en lång uppförsbacke att ta sig uppför innan Sverige backade ut bilen ur garaget och började spela EM-fotboll.

Och då blev det minsann fart på Stade de France. Under tio minuter skapade Sverige tre ypperliga lägen att sätta kvitteringen. Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovic och en kaossituation höll på att resultera, men skotten gick utanför.

Zlatan bakom kvitteringen

I stället kom utdelningen för Sverige med knappt tjugo minuter kvar. Efter smånätt passningsspel kom Ibrahimovic snyggt ner till kortlinjen och hans inlägg nickades klockrent in i eget mål av Aston Villa-backen Ciaran Clark.

– Sverige spelar väldigt bra där och Zlatan gör en grym insats. Det där saknade vi i 75 minuter, säger Strandvall om det svenska målet.

Inget av lagen lyckades sedan spela hem full pott – tungt för båda gängen. Belgien och Italien är de två övriga lagen i grupp E, så motståndet blir troligen inte enklare i de kommande drabbningarna.

– Lagen har kapacitet att rubba Italien och Belgien, men det måste bli bättre då. Speciellt Sverige spelade för fegt i dag, säger Strandvall.

För Sveriges del väntar Italien i Toulouse på fredag. På lördag möter Irland Belgien i Bordeaux.

Resultat:

Irland–Sverige 1–1 (0–0)
Mål: Wes Hoolahan 1–0, Ciaran Clark 1–1 (självmål).

Diskussion om artikeln