Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige totalsågas: Kan inte bli mer innehållslöst

Från 2016
Andreas Granqvist.
Bildtext Mittbacken Andreas Granqvist i en nickduell.
Bild: IBL/All Over Press

Sverige hade inte ett enda skott på mål i EM-premiären. Efter den spelmässigt skrala insatsen kommer kritiken som ett brev på posten. ”En dryg halvlek utan ett enda strukturerat anfall, utan en enda vägvinnande passning, utan något annat än ett passivt inväntande av katastrofen.”

Sverige har öppnat fotbolls-EM. Blågult gjorde det riktigt mediokert. I femtio minuter spelade laget knappt fotboll.

Efter Wes Hoolahans 1–0-mål gick väckarklockan igång. Sverige tog sig i kragen så pass mycket att laget åtminstone räddade en poäng.

Premiären får ändå Sportbladets krönikör Erik Niva att såga Erik Hamréns landslag.

– Exakt vad handlade våra första 50 minuter om? Vad tänkte vi oss uppnå med dem? Om man verkligen, verkligen försöker, om man anstränger sig mycket man någonsin kan – kan det då vara möjligt att spela en ännu långsammare och mer innehållslös fotboll? Jag vet inte, jag tror nog inte det.

– En dryg halvlek utan ett enda strukturerat anfall, utan en enda vägvinnande passning, utan något annat än ett passivt inväntande av katastrofen.

Fick mer än man förtjänade

Niva skriver att Sverige fick mer än man förtjänade med sig. Och enligt honom känns det inte som att Sverige var i Frankrike.

– Ska vi ha en rimlig chans att gå vidare i den här turneringen krävs det att vi vinner en match, och det här var matchen vi skulle vinna. Vi var inte ens nära. Vi var inte på plats.

"Stod lika stilla som ett flygplan på Arlanda"

Även Expressens krönikör Noa Bachner går till hårt angrepp mot hur Sverige hanterade premiären.

– När EM väl drog i gång höll Sverige inte ens kartan upp och ned, man hade den inte med sig.

– Det svenska spelet stod lika stilla som ett flygplan på Arlanda, det blev rörigt och när oron smög sig in blev det även slarvigt.

Bachner skriver att playoffmötet med Danmark, där Sverige gjorde en stark insats, framstår som svunna tider just nu.

– Det här var en reträtt till de dåliga vanor som präglade 2015, det här var på vinst och förlust, det här den planlösa fotbollen, den som alltid blir straffad till slut, den som blundar och hoppar.

Diskussion om artikeln