Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Grönt ljus av Borgåstyret för stor fotbollshall

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 12:38.
aurorahallen
Bildtext Den konstgräsplan som finns i Kokon redan nu anses vara för liten för att täckas.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Borgå kan få en fullstor konstgräsplan och övertryckshall i Kokon. Stadsstyrelsen ger projektet sitt godkännande. Pengarna tas från skolbygget i Vårberga.

Borgås stadsstyrelse godkände på måndag kväll förslaget att anlägga en ny konstgräsplan och en övertryckshall i Kokon. Planen ska placeras söder om Aurorahallen. Staden står för markbyggnadsarbetena, medan föreningarna betalar för konstgräset och hallen.

Idrottsföreningar och privata aktörer ska bygga gräsplanen och hallen, medan staden lovar stå för markbyggnadsarbeten och byggandet av 100 nya parkeringsplatser.

Den konstgräsplan som finns invid Aurorahallen i Kokon anses vara för liten för att täckas med en så kallad bubbelhall till vintern. En liten hall skulle inte tjäna till exempel fotbollsföreningen FC Futuras representationslag.

Det nästbästa alternativet skulle vara att bygga en hall i Tolkis. Den skulle gå snabbast och billigast att bygga, men läget utanför Borgå centrum är en utmaning.

Stadsstyrelsen föreslår fullmäktige att reservera 500 000 euro för projektet. Reserveringen täcks genom att minska anslaget för byggandet av Vårberga skola och Skaftkärrin koulu i årets budget. Enligt Rikard Lindström, svenskspråkig utbildningsdirektör i Borgå, är det frågan om en budgetteknisk ändring. Mängden pengar som totalt används på skolbygget minskar inte.

Rättelse 30 juni 2016: I artikeln skrevs att gräset och hallen placeras på sandplanen i Kokon, vilket var den ursprungliga planen. Den obyggda tomten söder om Aurorahallen ansågs vara för svår att bygga på innan staden beslöt att satsa en halv miljon på markbyggnadsarbetena. Yle Östnyland beklagar missförståndet.

Diskussion om artikeln