Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa höjer troligen kommunalskatten

Från 2016
Uppdaterad 15.06.2016 06:42.
Rådhuset i Lovisa.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Satsning på nya skolor och seniorboendet i Gråberg kan leda till att kommunalskattesatsen i Lovisa spräcker gränsen på 20 procent. Staden fick goda nyheter om Gråberg på måndagen.

Investeringsbehovet ökar och inkomsterna räcker inte till. Allt tyder på att Lovisa måste höja sin skattesats över 20-gränsen.

- Nog finns den sannolikheten och nog är den ganska stor för tillfället, säger stadsstyrelseordförande Mia Heijsbroek-Wirén (SFP). Nu föreslås en höjning på en halv procentenhet.

Höjningen skulle ge en miljon till i skatteintäkter i stadens kassa. Den räcker inte till utan Lovisa fortsätter med sitt produktivitetsprogram. Utgifterna ska bemästras och framför allt ska inkomsterna ökas, säger Heijnsbroek-Wirén.

Folk vill ha stuga i Lovisa

Ett sätt för Lovisa att öka inkomsterna är att sälja onödiga fastigheter, vilket har varit lättare sagt än gjort. Mia Heijnsbroek-Wirén tror att den kommande satsningen på boendemarknadsföring kan hjälpa till.

- Det som vi har lyckats med är semestertomterna, som går åt regelbundet.

Också skog och annan egendom som inte är strategiskt viktig ska ses över.

Goda nyheter om Gråberg

Investeringsbehovet nästa år består i huvudsak av satsningar på gammal och ung.

Lovisa stadsstyrelse fick på måndagen besked om att ett besvär mot detaljplanen i Gråberg förkastades i Helsingfors förvaltningsdomstol.

- Vi har väntat väldigt länge på det och vi hoppas att vi efter besvärstiden på 30 dagar kan komma konkret i gång. Det är jätteviktigt att vi får det effektiverade serviceboendet för seniorer.

Dessutom har staden stora skolsatsningar på kommande som kommer att sluka pengar. Forsby får ett bildningscentrum och högstadieeleverna en ny skola i stadskärnan.