Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mindre mjölk än under nödåren

Från 2016
Bild: YLE / Hanna Othman

Mjölkproduktionen i Finland har sjunkit märkbart och i dag produceras mindre mjölk än vad som gjordes under ransoneringen efter kriget. Om jordbrukskrisen håller i sig är självförsörjningen hotad.

Förra året gav de finländska korna 2,4 miljarder liter mjölk. 1952 var motsvarande mängd mjölk 2,9 miljarder liter.

Rekordåret för den finländska mjölken var år 1964 då det producerades totalt 3,7 miljarder liter.

Mjölkpåse från 1960-talet
Bildtext Mjölkpåse från 60-talet.
Bild: YLE Bildtjänst Arja Lento.

Men om jordbrukskrisen fortsätter, som en följd av lägre producentpriser och den ryska livsmedelsexportens fall, kan självförsörjningen på livsmedel och mjölk vara hotad.

– Självförsörjningen på mjölk är hotad om krisen fortsätter. Det finns inga signaler på bättre tider i sikte, säger Minna-Mari Kaila vid Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Mjölken räcker till

Å andra sidan är det ingen nyhet att boskapsgårdarna har det kämpigt. Antalet mjölkkor har sedan 1940-talet minskat från 1,1 miljoner till nuvarande 285 000.

Samtidigt är dagens mjölkkor mycket mera produktiva och en ko kan i dag ge 8 300 liter mjölk per år. På 1950-talet gav en ko 2 700 liter mjölk per år.

Trots den totala minskningen räcker mjölken till, enligt Kaila. Sedan 1990-talet har det producerats drygt 2 miljarder liter mjölk varje år. En förklaring till mjölkminskningen är förändrade konsumtionsvanor.

Pekka Pantsu/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln