Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blatter har sett riggade lottningar – men inte inom Fifa

Från 2016
Sepp Blatter meddelade den 2 juni att han avgår.
Bildtext Sepp Blatter är avstängd från all fotbollsverksamhet.
Bild: EPA/ENNIO LEANZA

Sepp Blatter, tidigare president för Fifa, hävdar att det förekommit fusk i samband med lottningar till europeiska turneringar. Lottningarna ska ha varit riggade med varma och kalla bollar.

Lottningar till stora turneringar brukar ofta bli heta samtalsämnen. Konspirationsteorier brukar också flöda om två lag ofta lottas mot varandra. Är det slumpen som avgör eller kan det förekomma fusk?

Frågar man Fifas tidigare president Sepp Blatter så har det förekommit fusk. Men inte i Fifas turneringar.

– Jag har sett lottningar på europeisk nivå där man fuskat men det har aldrig hänt inom Fifa. Självklart kan man rigga lottningar, man kan värma upp eller kyla ner bollarna.

– Man kan lägga bollarna i frysen innan lottningen. När man rör bollarna kan man urskilja de kalla från de varma. Man vet vilka de är, säger Blatter till den argentinska tidningen La Nacion.

Inte korrupt

Sepp Blatter tvingades lämna posten som president för Fifa då det uppdagades att Fifa betalt ut två miljoner euro till Michel Platini, pengar som man inte redogjorde för. Blatter är nu avstängd från all fotbollsverksamhet i sex år.

Flera korruptionsskandaler har under det senaste året kommit upp till ytan men dessa vill Blatter inte kännas vid.

– Jag är inte korrupt. Man har försökt hitta något på mig men inte lyckats. Jag har inte brutit mot någon schweizisk lag. Fifa är inte heller korrupt. En organisation kan inte vara korrupt, bara människorna, säger Blatter.

Diskussion om artikeln